Коме треба ругло од дербија

Уводно полувреме 148. вечитог дербија одиграли су хулигани инфилтрирани у редове навијаче. Већ виђено. По ко зна који пут празник фудбала претворио се у хаос са крвавим епилогом.

Ређале су се ружне сцене које су поново отвориле низ нерешених питања у спорту и друштву, уз оно најбитније - има ли све ово сврхе уопште?

Након још једне мрачне фудбалске епизоде следи већ уобичајени сценарио, извештаји надлежних органа, дуги и јалови поступци, најаве оштрих казни, позивање на регулативу која постоји али се не примењује...И опет ће уследити онај редовни закључак да су сви предузели све поводом организације меча високог ризика, да фудбал, без обзира на мере које преписује по налогу УЕФА, не може да добије ову битку без помоћи државе. Као да нема излаза из зачараног, пакленог круга.

- Докле да гледам све ово? Био сам један од оних који су инсистирали да меч не почне, због свега што се дешавало на трибинама. Ипак, полиција доноси коначну одлуку, а она је одлучила да постоје услови да се утакмица игра - констатовао је комесар за безбедност ФСС Миливоје Мирков.

Уследила је и очекивана реакција Заједнице Суперлигаша која води такмичење.- Све је било у рукама полиције. Имали су кризни штаб и на крају проценили да утакмица може да се игра. На терену је, срећом, све било чисто. Организација меча је била слаба. Чекам прво извештаје свих делегата, па ће се покренути дисциплински поступци. Опсег казни прецизиран је у нашим правилницима - поручио је директор Суперлиге Владимир Булатовић.
Заједница нема решење.

- Пред дерби безбедност је увек у првом плану. Ми који водимо такмичење немамо изобра, не можемо да утичемо на неке ствари. Морамо да координирамо радимо са полицијом у сваком моменту поводом организације сусрета- напоменуо је Булатовић.Много је кукоља у нашем, не само, фудбалском житу. Коров никако да се сасече у корену. Ако је дерби традиционална светковина, представа са ореолом више од игре, онда мора и да се сачува и заштити ургентном реакцијом државе. Овако, очекивана светсковина претворила се у ругло које нам само наноси штету, у сваком погледу.

Зоран Рангелов

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести