Косановић: ФСС хоће само климаче

Тренер Новог Пазара Милорад Косановић изјавио је да избор за селектора Радована Ћурчића за неће решити проблем и да се Србија неће квалификовати за ЕУРО 2016.

- Честитам Радовану на избору, али камо среће да је све до селектора. Да је тако, не би било проблема, нађеш доброг тренера и решиш ствар. Нећемо се квалификовати за Европско првенство, нећемо играти добро, а ако организација остане оваква, пропустићемо и Светско првенство 2018. године у Русији - рекао је Косановић радију Сто плус.

Некадашњи селектор младе репрезентације Србије и Црне Горе оценио је да српски фудбал тоне све дубље и да актуелно руководство Фудбалског савеза Србије не може да спречи његово пропадање.

- Страховито брзо пропадамо и то ова гарнитура не може зауставити. Начин на који они воде струку у Савезу, допринеће да будемо још слабији. Стручни људи морају направити програм и одредити критеријуме за избор на одређене функције, између осталог и за тренере свих репрезентативних селекција. Овако, бирају се преко медија и вољом одређених интересних група - рекао је Косановић. - Погледајте списак селектора од 1993. године и видећете да су нас водили тренери који никад нису ништа озбиљно направили у каријери. Почело је самовољом неких који, нажалост, нису међу живима, наставило се са осталим председницима и траје до данас. Анализом садашње структуре запослених тренера у ФШ, видимо да су то све почетници, почев од најмлађих категорија, па до А тима. .

Шеф стручног штаба Новог Пазара навео је да ФСС и клубове воде аутократе и да њима не одговарају они који другачије мисле.

- Да бисмо почели да хватамо корак с фудбалском Европом, морамо да вратимо знање, али ми га се плашимо и бежимо од њега. Савез и клубове воде аутократе, њима не требају зналци. Они хоће климаче главом, који не могу да им се супротставе, испољавајући самовољу и руководећи на свој начин, а изнад свега је лични интерес - рекао је Косановић.

Он је рекао да је председник ФСС Томислав Караyић само наставио путем својих претходника и да српски фудбал доживљава само неуспехе.

- Више не можемо да победимо Албанију, Фарска Острва, Азербејyан. Ово што ради Толе  је само наставак онога што је било и пре њега. Свако може да направи искорак, чак и да постане првак Европе, као Грчка 2004. године. То не значи ништа ако нема континуитета, а нама се понављају само неуспеси - казао је Косановић. - Водимо се изреком да фудбал треба дати фудбалерима, мислим да је то погрешно схваћено. Они треба да раде у фудбалу, али никако да руководе, јер нису способни, нису образовани за тако нешто. Управо је та најезда фудбалера у све органе ФШ и клубове нешто што нам је у последњих 20 година донело много зла - рекао је Косановић.

Косановић је изразио бојазан да нове генерације домаћих тренера, у недостатку јаких утакмица, неће имати простора за развој.

- Нисам више битан ја, није ни Љубиша Тумбаковић, као двојица последњих из старе генерације који могу нешто озбиљно да раде у овој земљи. Ми смо наше послове завршили. Проблем је што они који се пробијају неће имати простора за развој. Већ га немају, пошто тренер не може да се развија без европских утакмица - рекао је Косановић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести