Ракочевић: Психолошки пад, много недостајао Теодосић

БЕОГРАД: Потпредседник Кошаркашког савеза Србије (КС С) задужен за мушку кошарку Игор Ракочевић рекао је да је много ствари утицало на испадање репрезентације Србије у четврфиналу Светског првенства.
Igor Rakočević/KSS/Tanjug
Фото: KSS/Tanjug

"У неку руку ме јесте изненадио. Ми смо били фаворити пред почетак СП, имали смо савршен шкор у припремном периоду. Међутим, десило се неколико ствари као што су повреде Теодосића и Милосављевића, па онда ситуација са Василијем Мицићем, што је сигурно доста утицало на нашу игру и менталну снагу. Теодосић је један од наших најбољих играча и вођа екипе и без њега је потпуно друга прича. Нажалост, нисмо успели да победимо утакмицу у четвртфиналу, која диктира да ли је првенство успешно или неуспешно. То је и драж кошарке, али и опасност, јер само једна утакмица може да промени све. Такве ствари се дешавају, а ове године су се десиле нама", рекао је Ракочевић Танјугу.

За разлог лоше и некарактеристичне игре изабраника Александра Ђорђевића у четвртфиналу СП, Ракочевић наводи да је психолошки пад уследио после пораза од Шпаније.

"Могуће је да су момци психолошки пали после пораза од Шпаније, који је исто био неочекиван. Кошарка је емотиван спорт, утакмице се играју дан за даном и понекад је тешко вратити се у нормалан мод. Имали смо доста лош дан против Аргентине, они су играли феноменално. Нисмо успели да решими те њихове неке акције из "пикенрола" и додавања на шут за три поена, то нас је коштало", каже Ракочевић, члан тима који је у Индијанаполису 2002. године освојила светско злато.

Србија је на Мундобаскет отишла у најјачем саставу у односу на претходна такмичења, на којима је са просечним саставом стизала до финала.

Бивши капитен Црвене звезде наводи да не постоји један разлог зашто екипа коју су чинили изразити појединици није успела да се повеже на најбољи начин у утакмици против Аргентинаца.

"Не може сада ништа дефинитивно да се каже. Не постоји један разлог. Слабији дан у најважнијој утакмици је решио све. Да смо погодили који шут више, да смо боље одиграли одбрану, сада би био другачији сценарио. Неколико лопти, неколико одлука може да промени ток очекивања и резултат."

Меч између кошаркаша Србије и САД пре почетка СП најављиван је као последњи на турниру, међутим ове две екипе играће данас од 13 сати за пласман од 5.до 8.места.

"Снага екипе и индивидулна снага играча се показују и у томе колико брзо успевају да се дигну из лоших ситуација. Верујем да ћемо одиграти утакмицу максимално и да ћемо победити. Имамо много већи квалитет од Американаца. Игра се по правилима ФИБА, ту је наша предност. Иако нам победа неће донети директан плсаман на Олимпијске игре, битно је да се победи, јер постоји неки ривалитет између њих и нас. Верујем и даље да смо најбоља репрезентација, укључујући и њих. Треба победити ту утакмицу, јер и следеће године можемо да се сусретнемо са њима", закључио је Ракочевић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести