Квалификације ЛЕ: Частан опроштај Војводине

Екипа Војводине, која је у односу на прву утакмицу претрпела неколико измена, није у реванш утакмицу с АЗ Алкмаром ушла са жељом да се брани.

АЗ Алкмар – Војводина 0:0

АЛКМАР: АФАС арена, гледалаца: око 10.000, судија: Тобијас Стилер (Немачка). Жути картони: Вујтенс (АЗ Алкмар), а Мићић и Трифуновић (Војводина).

АЗ АЛКМАР: Рошет 6, Јохансон 6, Ван Ејден 6, Влар 7, Хапс 6, Лукасен 7, Вујтенс 6, Јаханбакш 6 (Оверем), Хенриксен 7, Гарсија 6 (Дош Сантош), Фрајдеј 6 (Вегхорст).

ВОЈВОДИНА: Кордић 7, Милетић 6, Планић 7, Пушкарић 6, Антић 6, Максимовић 6 (Вукасовић), Мићић 7, Палочевић 6, Мелег 7, Малбашић 6 (Трифуновић), Ашћерић 6 (Бабић).

Водећи рачуна о дефанзивним задацима, ученици тренера Ненада Лалатовића користили су сваку прилику да организују напад ка голу домаћина. С друге стране, Холанђани су, својствено себи, користили сваку могућност за изузетно брзу трансформацију у поље напада, па су гледаоци имали прилику да прате динамичну игру две екипе, али без пуно прилика.

У 18. минуту изненада се указала прилика црвено-белима из Новог Сада. После грешке Ван Ејдена, Никола Ашћерић  изашао је сам пред голмана Рошета, али, нажалост, био је у недозвољеној позицији и кратко је потрајала нада Новосађана да ће повести. Тек у 22. минуту АЗ је први пут упутио ударац ка голу Марка Кордића, али је Гарсија то урадио слабо и високо преко гола. У 25. минуту одлично је центрирао Дејан Мелег, а Ашћерић је за мало био кратак да ту лопту захвати и угрози Рошета. Само минут касније, Пушкарић није добро интервенисао, лопту је освојио Фрајдеј и упутио веома добар ударац ка голу, али је Кордић био опрезан и зауставио тај његов покушај.

Није се много игра Алкмара допадала домаћим љубитељима фудбала, па су се повремено чули и њихови звиждуци, а онда је у 36. минуту лопту повукао искусни Рон Влар и шутирао са 18 метара, поред десне стативе и за велики уздах с трибина. Успевали су гости из Србије да високим пресингом у корену сасеку атаке холандског тима, тако да смо углавном пратили игру између два шеснаестерца у којој је, утисак је, нешто већу  иницијативу имала наша екипа. Сам крај полувремена протекао је у знаку скандирања групе од око 200 навијача Војводине, која је јасно поручила својим љубимцима да желе победу у овој утакмици.

Кренуо је тим из Алкмара нешто отреситије и већ у 47. минуту имао прву полуприлику, али је акцију окончао падом и купљењем лопте Марко Кордић. После соло акције, у 51. минуту одговорио је Мелег, чији ударац је за мало завршио поред гола. У 59. минуту изненада се у сјајној прилици нашао Јохансен, шутирао као из топа, али Кордић одлично реаговао и одбио лопту у поље. Три минута касније, у идеалној прилици био је и тамнопути Фрајдеј, али је главом лоше захватио лопту, мада је утисак да је био и у офсајд позицији.

У 71. минуту, поново после центаршута Мелега, могао је Пушкарић нешто више да учини, али није успео главом да захвати лопту и она је отишла у гол-аут. Време је лагано истицало, све мање је изгледа било да ће гледаоци видети неки гол, иако су се, посебно домаћини, трудили да изграде неку прилику, али без пуно успеха. Новосађани су се равноправно носили с много скупљим и фудбалски познатијим ривалом, али, упркос жељи да се колико-толико искупе за онај новосадски пораз (0:3), праву шансу више нису успели да створе.

На крају, холандски представник је, сасвим заслужено, отишао у групну фазу Лиге Европе, а Војводини остаје нада да ће веома ускоро и њено име да се нађе међу клубовима који играју у завршници овог цењеног евро-такмичења. Новосађани су му све ближе и потребно је „само“ да направе још тај један корак који им недостаје и да буду тамо где им јесте место – у једној од група тимова који се надмећу за цењени трофеј.

А. Предојевић

Сјајна АФАС арена

Утакмица је одиграна на сјајном фудбалском објекту, АФАС арени, који се налази на самом уласку у Алкмар. Беспрекорно организован клуб, какав је АЗ, заслужио је да има један од најмодернијих стадиона у Европи, који није претерано велики и има 17.023 столица, али у потпуности задовољава потребе за град који има негде око 95.000 становника.

Новосађанима који су дошли да прате утакмицу, остало је само да пожеле да и наш град једног дана добије објекат попут АФАС арене.

Роналд де Бур поред терена
Све до пред сам почетак дуела, уз аут-линију, као коментатор ТВ станице Фокс спорт, налазио се прослављени фудбалер Ајакса, Твентеа, Барселоне и Глазгов Ренџерса, некадашњи холандски репрезентативац Роналд де Бур. Присуство славног аса, наравно, свуда, па и у Алкмару, изазвало је посебну пажњу гледалаца.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести