Милана Јанковић: Спорт и медицина – две љубави

У Бачу су ФК Тврђава и ОК Партизан носиоци спорта, па се житељи ове мале општине најчешће идентификују са фудбалерима и одбојкашима.

Међутим, по свему судећи славу Бача ће пронети талентована 18-годишња фудбалерка ЖФК Војводина Милана Јанковић. Она већ две године игра елитну женску српску лигу (Нови Бечеј и новосадска Војводина), а члан је и омладинске (У-19) репрезентације Србије. Како се ова мирна и одговорна девојка нашла у до скоро мушком спорту, појаснила је Милана.

- Због малог броја вршњакиња била сам принуђена да се дружим са дечацима, који су се најчешће играли фудбал, а нисам од оних која воли да лежи и гледа ТВ. Брат ми се бавио фудбалом и он ме је увукао у овај спорт. Када сам била у другом разреду у Бачу се основао женски клуб, али после месец дана се угасио пошто су девојчице брзо одустајале, па сам почела да играм одбојку и јако је заволела. Поласком у средњу медицинску школу “7. април” у Нови Сад и бранећи боје “Бранковог кола” у фудбалу на Домијади, када смо заузеле 2. место на државном такмичењу, другарица ме је препоручила челницима суперлигаша Новог Бечеја. Тако сам се поново вратила у мени омиљени спорт – испричала је Милана.

Откуд у ЖФК Војводина, у којој си носилац игре?
- Дошло је до фузије Новог Бечеја и Војводине, условно нова екипа је ове сезоне освојила пето месту,уз констатацију да смо јако младе, с тим што имамо доброг тренера Вујадина Нећака.

За кратко време си стигла до репрезентације?
- Само две године квалитетног и континуираног рада било је довољно да се нађем на репрезентативном списку, што ме чини веома задовољном.

Стручњаци кажу да си одличан техничар, да имаш добар преглед игре, да те краси изузетна мирноћа и да можеш да одиграш више улога у тиму, а да се најбоље сналазиш као офанзивни везни?
- Ако тако кажу стручњаци, мени је драго.

Краси те и изузетна техника ударца главом, што није баш карактеристично за девојке?
- Никада се нисам бојала лопте, искрено, волим када то урадим, а тако сам и постигла много голова.

Какве су ти амбиције?
- Жеља ми је да дођем до сениорске репрезентације. Пре тога, циљ ми је да се квалификујемо на омладинско ЕП.

А приватно?
- Планирам да следеће године упишем Медицински факултет. Жеља ми је да спојим две љубави, медицину и спорт, а то двоје објединила бих завршетком специјализације за спортског лекара. Верујем да ће ми се жеље испунити - казала је Милана Јанковић.

Јово Галић

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести