Милорад Мажић: Човек кога слушају и Меси и Роналдо

Више од десет година нисмо имали фудбалску репрезентацију на неком великом такмичењу, наше фудбалере у европским клупским такмичењима углавном гледамо у страним екипама,

међутим, једно познато лице из Србије редовни је актер на најважнијим фудбалским мечевима широм света - Милорад Мажић, фудбалски судија и човек којег на терену морају да слушају и Меси и Роналдо.

Да ли ће сада већ извесно увођење видео технологије  бити од помоћи судијама или ће им отежати контролу над утакмицом?
-Основна идеја је да технологија буде од помоћи судија при пресуђивању ситуација у којима постоји недоумица. Модерна средства могу само да унапреде фудбал, али никако не би смела да утичу на значај људског фактора на терену. Фудбал је игра спортиста, никако робота.

Приметно је да су се многи фудбалери изјаснили против, углавном из највећих клубова, да ли ће  увођење „челенџа“ у фудбалу заиста бити победа малих клубова?
-Не слажем се са таквим констатацијама. Иновације су и сада на испиту, ФИФА у доброј мери пре него што донесе коначну одлуку. Колико сам пратио, мишљења су углавном износили појединци, а не клубови и њихови званични представници. Грешке остану саставни део игре, тако ће и бити и у будуће.

Актуелна је прича о регионалној фудбалској лиги, међутим, велики клубови из Србије и Хрватске су се редом изјаснили против. Сматраш ли да постоје потребе али и услови за такво такмичење?
- Пратећи расправу на ту тему, изнео сам позитиван став. Ситуација се у међувремену променила, са врха УЕФА стигла је најава да од тог такмичења нема ништа. Сматрам да концентрација квалитета на већем простору може да донесе бољитак. Питања организације таквог такмичења остају за посебну анализу при доношењу коначне одлуке.

Судио си у релативно кратком времену, Месију, Роналду, Ибрахимовићу, било је у неким моментима и напето на терену… Да ли је лакше судити великим звездама фудбала или мање познатим фудбалерима и клубовима?
-Мислим да је суштинска разлика у професионализму. Најлакше је судити професионалцима на терену. Велике звезде светског фудбала имају посебно изражен его, што је и разумљиво с обзиром на њихове каријере и чињеницу да су они планетарни феномени. Напете ситуације само  су логичан пратилац великих утакмица. То је фудбал, добро је да га и ти детаљи чине посебним.

Да ли ти је неко од великих звезда оставио посебан утисак на тебе по понашању на терену?
-Не бих смео да се упуштам у такве коментаре. Раније сам поменуо Серхија Рамоса као невиђеног лидера на терену. Приметно је то на први поглед, као и његова очигледна харизма...

Нико Перковић

Опширније читајте у нашем штампаном празничном троброју...

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести