Муслин нема право на грешку

Сви покушаји одлазећег руководства ФСС и стручног штаба да стабилизују игру и поправе односе у редовима националног тима су пропали.

Из меча у меч видело се на терену да не иде,  да квалитет на папиру не може да се преточи у адекватне резултате. Прескочили смо три велика такмчења, а једини конкретан потез који је сматран спасоносним решењем биле су честе смене селектора.

У предвечерје изборне скупштине ФСС коцкице су некако сложене. Најпре отклоњена је дилема ко ће у фотељу председника куће фудбала. Дуготрајни процес избора био је пун аномалија, а пратила га је само једна диелма - хоће ли Томислав Караyић ући у трку или кормило препустити Славиши Кокези, председнику ФС Београда, који се преко ноћи наметнуо и од највећег критичара рада фудбалске организације постао је најближи сарадник челника на Теразијама.

У дану када смо добили новог селектора Славољуба Муслина карте су отворене. Наиме, прво је обелодањена одлука Одбора за хитна питања да је Славиша Кокеза добио подршку неколико асоцијација и да је једини кандидат за функцију председника. Одмах је презентирана и одлука о наследнку Радована Ћурчића. Дуг је,наводни, списак предлагача искусног стратега који је добио врућ кромпир у руке. Ипак дилеме нема. Муслин је био одавно први пик Славише Кокезе, којег је желео и на клупи Звезде у времену када је имао важну функцију на Маракани. Предлог је стопирао Драган Yајић који није у добрим односима са Муслином. Идеја је прошла у Савезу, не тако глатко како је јавности сервирано. Дакле, утисак је да се систем рада у ФСС када је реч о избору селектора неће мењати. Председници настављају да бирају самостално селекторе уз “широке консултације” са струком.

Било како било, барем је јасно да је Славољуб Муслин изум руководства које ускоро ступа на нашу фудбалску позорницу. Имаће искусни тренер три контролне утакмце до старта у квалификацијма за СП у Русији које крећу у септембру. Биће то прилика да се упозна са стањем у којем се налазе репрезентативци али и понуди нека нова кадровска решења којима би унапредио игру пред искушења у наредном такмичарском циклусу. Кредити су одавно потрошени, Муслин нема право на грешку. Једини лек за дубоке ране и повратак поверења нације у репрезентацију су само победе. Надамо се да ће на новом почетку селектор добити неопходну и искрену подршку комплетне фудбалске јавности.

З. Рангелов
 

Гуренко помоћник

Дан пошто је постављен за селектора, Славољуб Муслин је прионуо на посао. Изабрао је првог асистента Сергеја Гуренка. Њих двојица су сарађивали заједно у Динаму из Минска, Краснодару, Амкару и Стандарду. Муслин је белоруском фудбалеру прво био тренер у московској Локомотиви. До 2006. је Гуренко био репрезентативац Белорусије, а дрес са националним грбом је облачио 80 пута.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести