Надмудрио тројицу велемајстора

Млади шахиста из Новог Сада Дејан Оморјан победио је на турниру у решавању шаховских проблема, испред неколико репрезентативаца Србије и тројице велемајстора,

од којих су двојица велемајстори решавачи проблема, а трећи је велемајстор практичног шаха.

Оно што фасцинира је то да Дејан до свог феноменалног успеха није дошао неким чудом како сам наслов сугерише, већ стрпљивим и паметним решавањем задатака. Наиме, услов у трећем колу Лиге Решавача је био да се решавају само двопотезни проблеми и то за 2,5 сата. Дејан је ревносно ређао све проблеме на табли, вукао потезе за белог и црног. На половини задатог времена имао је половину решених задатака. У исто време, његови конкуренти су предавали формуларе и грешили. Наставио је са истим темпом до самог краја и у последњих неколико минута је решио све. На крају такмичења, која су се паралелно одвијала у Новом Саду и Београду, испоставило се да су сви искусни решавачи негде оманули. Истина они, као и аутор овог текста, решавали су проблеме директно са дијаграма и упадали у вешто скривене варке. Кривац за то је судија такмичења ФИДЕ мајстор шаховске композиције Борислав Гађански из Зрењанина, иначе дугогодишњи председник Друштва проблемиста Србије. Дејан је надмудрио све ривале оном особином која би требало да буде одлика старијих, а то је да се не срља и да се не записује први привлачан потез. Он је све проблеме више пута проверавао.

Дејан Оморјан је већ познат у шаховским круговима као велики таленат, о чему сведоче 30 пехара и 45 медаља које је освојио играјући шах и решавајући шаховске проблеме. Дејан је рођен 2002. године у Новом Саду и од малих ногу почео је да се бави шахом. Титулу мајсторског кандидата освојио је непосредно пре свог једанаестог рођендана, крајем 2013. године на Меморијалу „Миљо Вујовић“ у Новом Саду. Тренутно Дејан активно ради са велемајстором Александром Ковачевићем, бави се спортом (дизање тегова), а када му је било потребно имао је савет спортског психолога да отклони своје мане, а то су биле трема и улазак у цајтнот. Отуд и велики напредак у његовој игри, као и у решавању проблема. Његов највиши рејтинг у практичном шаху је био 2142.

Најзначајнији успех у проблемском шаху Дејан је постигао је када је 2012. године на кадетском фестивалу ШС Србије у Врњачкој Бањи постао првак државе у решавању шаховских проблема у категорији дечака до 10 година, а исте године је освојио прво место и на Омладинском првенству Војводине у проблемском шаху. Веома велики успех представља и освојено друго место на Отвореном сениорском првенству Израела у решавању шаховских проблема 2014. године. На овогодишњем кадетском фестивалу ШС Србије у Врбасу Дејан је освојио друго место у својој групи до 14 година и тиме најавио нове успехе у игри на 64 поља.

Бранислав Ђурашевић, ФИДЕ мајстор решавач
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести