Новак опет најбољи спортиста света (видео)

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић по други пут у каријери је освојио награду Лауреус за најбољег спортисту на свету, објављено је на церемонији у Шангају. Ђоковић је Лауреус награду

за 2014. годину заслужио тријумфом на Вимблдону, победама на још шест турнира и повратку на прво место на АТП листи.

- Протекла сезона је била једна од најбољих у мојој каријери, остварио сам велике успехе, али морам да истакнем да то није била искључиво моја заслуга. Велику захвалност дугујем свом тиму који ми је много помогао и без кога не бих био ово што јесам. Хвала Лауреусу, институцији која окупља спортске легенде, и која брине о младима широм света. Спорт је заиста инспирација и мотивација за многе од нас и језик који сви разумемо и волимо. Спорт је често охрабрење за децу да вежбају и сањају. Али, то нису само трофеји и медаље, већ такмичење и надоградња као пут ка бољим појединцима и бољем друштву -  рекао је Ђоковић.

Ђоковић је пре три године освојио свој први Лауреус, а сада је славио у још јачој конкуренцији. Поред Новака, за награду су били номиновани и најбољи фудбалер света Кристијано Роналдо, шампион Формуле 1 Луис Хамилтон, светски рекордер у скоку мотком Француз Рено Лавилени, шампион краљевске класе Мото ГП шампионата Марк Маркес, као и први голфер света Рори Мекилрој.

 

Sharing with you very #GoodNews :) I received today the Sportsman of the Year award by Laureus Danas sam proglasen za najboljeg sportistu godine od strane Laureus fondacije. Ova nagrada je jedna od najprestiznijih u svetu sporta i meni najdraza. Protekla sezona je bila jedna od najboljih u mojoj karijeri, ostvario sam velike uspehe i poslovne i privatne, ali moram da istaknem da to nije bila isključivo moja zasluga. Veliku zahvalnost dugujem svom timu i porodici koji su mi mnogo pomogli i bez kojih ne bih bio ovo što jesam. Hvala Laureusu, instituciji koja okuplja sportske legende, i koja brine o mladima širom sveta. Sport je zaista inspiracija i motivacija za mnoge od nas, i jezik koji svi razumemo i volimo. Sport je često ohrabrenje za decu da vežbaju i sanjaju. Ali, to nisu samo trofeji i medalje, već takmičenje i nadogradnja kao put ka boljim pojedincima i boljem društvu.
Posted by Novak Djokovic on Wednesday, April 15, 2015

Због обавеза на Мастерсу у Монте Карлу, Новак није могао да присуствује церемонији у Кину, на којој је познати глумац Бил Мари објавио да је баш он најбољи спортиста за 2014. годину.

За најбољу спортисткињу проглашена је атлетичарка Гензебе Дибаба из Етиопије, која је прошле године освојила злато на Светском дворанском првенству на 3.000 метара.

Очекивано, трофеј за најбољи тим припао је немачкој фудбалској репрезентацији, која је тријумфовала на Светском првенству у Бразилу.

Трофеј за пробој године добио је возач Ред Була Данијел Рикардо, који је прошле године остварио три победе у Формули 1, иза себе оставивши тимског колегу Себастијана Фетела.

Награда за посебно достигнуће припала је бившој кинеској тенисерки Ли На, која је славила на Аустралијан Опена и потом објавила повлачење.

Награда Лауреус додељује се од 2000. године, једна је од најпрестижнијих, а пореде је са наградом америчке филмске академије Оскаром. Освајаче награда бира жири који чине спортске легенде. Фондација Лауреус годишње издваја око 40 милиона евра за помоћ младим спортистима у 91 држави.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести