Новак пети пут шампион Мелбурна

Први тенисер света Новак Ђоковић пети пут у каријери освојио је Аустралијан опен, пошто је у финалу савладао Ендиа Марија са 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:3, 6:0. Ђоковић је тако постао први тенисер

 у Опен ери са пет титула у Мелбурну, једном више од Роyера Федерера и Андреа Агасија. То је укупно осми Гренд слем трофеј за Новака и трећи пут да је савладао Мареа у финалима Аустралијан опена, после 2011. и 2013. године.

После лоше партије у полуфиналу са Вавринком, и иако је имао дан мање одмора, Ђоковић је успео да одигра изванредан меч против инспирисаног противника и да слави после три часа и 39 минута игре. Идентично као на УС опену, прва два сета поделили су у тај брејковима, а онда је Новак прегазио Ендија – од резултата 3:3 у трећем сету српски тенисер освојио је девет гемова у низу. Ђоковић је осмом Гренд слем титулом престигао Матса Виландера, Yона Мекинроа и Yона Њукома, а изједначио се са Андреом Агасијем, Yимијем Конорсом и Иваном Лендлом.

Ђоковић је на старту првог сета спасао три везане брејк лопте, да би потом успео да направи брејк. Међутим, при вођству 5:3 Мареј се вратио у сет и убрзо се ушло у тај-брејк. У тај-брејку су обојица били изузетно нервозни – Новак је почео дуплом грешком, Мареј је два пута имао по мини-брејк вишка, али је и он одсервирао дуплу грешку на 4:2. Новак је потом први пут у тај брејку прешао у вођство, а затим је Енди одиграо храбро и форхендом дошао до поена за 5:5. Уследио је кључни поен у сету – Новак се сјајно бранио, послао је и лоб дубоко у поље, а на крају је Мареј промашио не нарочито тежак форхенд волеј за 7:5 у тај-брејку. Било је много успона и падова, Мареј је повео са 2:0 у другом сету, али је онда Новак везао четири гема. Међутим, и Шкот је вратио брејк, а онда је уследила завршница за оне са најдебљим нервима – на 5:4 Новак је спасао сет лопту, потом је у следећем гему пропустио три брејк шансе и поново се играо тај-брејк.

Овога пута успешнији је био Мареј. Шкот је боље почео – одсервирао је ас, а онда је невероватном одбраном повео 2:0. Повео је Шкот са 4:1 и тиме је себи обезбедио луксуз да одигра агресивније у наредним поенима, па је поново преузео иницијативу и изједначио у сетовима на 1:1.

Када је Мареј направио брејк на старту трећег сета, чинило се да нас чека још један меч који ће се играти пет сати. Ђоковић се слабо кретао, али на паузи између трећег и четвртог гема се пробудио – почео је боље да удара лоптицу и брзо је вратио брејк. Можда и кључни поен у мечу била је брејк лопта коју је Новак спасао на 3:3 захваљујући солидном волеју. Следећи гем био је пресудан у трећем сету. Мареј је послао две лоптице у аут, а онда га је Новак прошао на мрежи за 0:40, да би до краја сета све протекло у знаку нашег аса за резултат – 6:3 и вођство у сетовима од 2:1.

У четвртом сету Новак је блистао, Марејева игра се распала, па како је Шкот тонуо, тако се Србин дизао и добио сет са нулом, баш као и пети у полуфиналу са Вавринком.


Вучић честитао Ђоковићу освајање титуле у Мелбурну

Председник Владе Србије Александар Вучић честитао је Новаку Ђоковићу освајање титуле на Отвореном првенству Аустралије у Мелбурну.
"Најискреније честитам велику победу Новаку Ђоковићу на Грен слем турниру Аустралијан Опен. Још једном се показало да само велико залагање и константан напоран рад могу да донесу велике резултате. Хвала Вам што сте још једном обрадовали Србију и желим Вам много успеха у даљој каријери", написао је српски премијер на свом Твитер профилу.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести