Новосађани завршили европски пут, гости испраћени аплаузима

Војводина - Викторија Плзен 0:2 (0:1)

НОВИ САД: Стадион Карађорђе, гледалаца 8.500, судија: Куголакис (Грчка), стрелци: Ђурић у 19. (аутогол) и Ђуриш у 60. минуту. Жути картони: Ђурић, Пекарић (Војводина), Баранек, Лимберски (Викторија).

ВОЈВОДИНА: Жакула 8, Василић 6, Иванић 6 (Стаменић), Пекарић 7, Палочевић 6, Настић 6 (Радовић), Бабић 6 (Зоћевић), Ђурић 6, Секулић 6, Максимовић 6, Ожеговић 6.

ВИКТОРИЈА: Козачик 7, Хубник 7 (Баранек), Лимберски 8, Вањек 7, Копиц 8, Петржела 8 (Бух), Ђуриш 8, Прошовски 7, Прохаска 8, Колар 7 (Махмутовић), Рајторал 7.

Дилеме практично није ни било после убедљивог тријумфа у првој утакмици у Плзењу (3:0), фудбалери Викторије и у Новом Саду демонстрирали су једноставан, модеран фудбал и потпуно заслужено пласирали се у групну фазу Лиге Европе. Играчи Војводине, с друге стране, уложили су велики труд не би ли некако покушали да изненаде сјајне госте, али, нажалост, у томе нису успели. Преко осам хиљада гледалаца аплаузима је испратило Чешки тим у свлачионицу, али су аплаузе сјајне новосадске публике добили и црвено-бели, за игре које су пружили овога лета у квалификацијама за друго по вредности европско такмичење.

Од старта су, баш као што су и обећали, Новосађани покушали да офанзивном и агресивном игром што пре стигну до гола. Имали су и неколико лепих прилика, најпре Иванић у 3. минуту, али никако нису успевали да доведу лопту до мреже голмана Козачика. На другој страни, фудбалери Викторије показали су да их не занима само да бране велику предност и веома једноставним, брзим и прецизним акцијама почели су да прете одбрани новосадског тима. На голу је, срећом, био поново расположени Срђан Жакула тако да су мреже мировале.

У 18. минуту сјајан продор, уз асистенцију Бабића, извео је Мирко Иванић, лепо се наместио, опалио по лопти, али је статива била савезник тима из Чешке. И таман када смо помислили да је то увод у још жешће нападе, десила се контра Викторије, по левој страни продро је Милан Петржела, упутио центаршут по земљи, а на велику несрећу расположених навијача Војводине, она је погодила Игора Ђурића, преварила Жакулу и било је то 0:1. Практично, већ тада је било јасно ко иде у Лигу Европе, али навијачи новосадског тима нису посустајали и још сдушније бодрили су своје миљенике. Развила се игра, шанси је било и на једној и на другој страни, али црвено-бели никако нису успевали да материјализују иницијативу коју су имали.

На самом почетку наставка, агресивнији и опаснији били су играча из Плзења. Тек што је друго полувреме почело у сјајној шанси нашао се Копиц, али је Жакула одлично интервенисао. Већ у следећем нападу пробао је и Ђуриш да повиси предност гостију али је лопта отишла поред гола. Одговорила је и Војводина која је у 57. минуту извела обечавајући напад по десној страни, али је Василић лоше окончао тај атак.

И онда, како то обично бива, уследила је нова сјајна контра гостију. Текла је као по концу, да би на крају Ђуриш постигао и други гол и тиме ставио тачку, барем што се резултата тиче, на ову утакмицу. У тим тренуцима фантастично је реаговала публика која је направила сјајну атмосферу и силно подржала домаћи тим, иако је било јасно да он игра последњих пола сата у овогодишњој Лиги Европе.

Разиграли су се Чеси, разбранио се и Срђан Жакула који је зауставио читав низ опасних налета Викторије преко Копица, Лимберског, Ђуриша и на крају Махмутовића.

Навијачи су били као и читавог овог лета сјајни и баш тако су и завршили ову утакмицу пратећи Чехе заслуженим аплаузима са терена, а онда и песмом показујући домаћим фудбалерима да су задовољни свим оним што су им они у протекле четири европске утакмице показали.

А. Предојевић

Фото: Ф. Бакић

 

Сјајан гест

Пред сам крај утакмице, навијачи Викторије из Плзења истакли су транспарент на коме је писало „Косово је Србија”. То је изазвало спонтани и изузетно бурни аплауз на трибинама стадиона Карађорђе, који је који минут касније био још јачи, када су навијачи из Чешке запевали добро знани слоган: „Косово је срце Србије”.

 

Аплаузи Стевану Мрнуштику

Пре почетка утакмице званични спикер објавио је да је међу гостима у свечаној ложи и најстарији навијач Војводине, 99-годишњи чика Стеван Мрнуштик. То је био сигнал за изузетно буран аплауз, који је појачан и сазнањем да се поред овог времешног навијача на трибина нашла и мала Рија, шестомесечна беба.

Неко је лепо приметио, за Војводину су јуче навијали гледаоци у распону од нуле до 100 година.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести