Најуспешнијим спортистима Војводине признање "Вихор" 2017.

Традиционално, по 14. пут уручена су годишња признања у области спорта – „Вихор“ најбољим појединцима и организацијама у АП Војводини.на свечаности одржаној у холу Покрајинске владе.
NagradaVihorSkupVoj- BLU0039
Фото: Дневник (Б. Лучић)

За најбоље спортисте у години на измаку изабрани су Виктор Немеш, рвач зрењанинског Пролетера и Ивана Шпановић, атлетичарка новосадске Војводине. Виктор Немеш, светски првак у рвању грчко-римским стилом из Париза у категорији до 75 килограма на трону је наследио свог колегу Давора Штефанека, олимпијског победника из Рија. Немеш је тако наградама најбољег у избору листа „Дневник“, Спартакој награди присајединио и „Вихор“ потврдивши примат најбољег спортисте АП Војводине.

Ивана Шпановић је на почетку године у Београду освојила титулу европске првакиње у дворани скоком од 7,24 метра што је трећи резултат у историји у дворани, а онда је победила у Дијамантској лиги у скоку у даљ.

За најбољу мушку екипу проглашени су одбојкаши Војвдине НС семе, који су после десет година титулу првака државе вратили у Нови Сад, а најуспешнији су одбојкашки колектив у историји наше државе. Најбоља женска екипа су стонотенисерке Обилић Алеве из Новог Кнежевца државне првакиње у сениорској и јуниорској категорији. У име награђених захвалила се Ивана Шпановић.

Фото: Дневник (Б. Лучић)

„Ове награде су потврда резултата и напорног рада. Захваљујем се Покрајини на свесредној подршци свих ових година и што нам је омогућила да иммао одличне услове током целе године. Самом тим и резултати су много бољи, како Атлетског клуба Војводина, чији сам и који је већ годинама најуспешнији у држави, тако и моји. Томе ћемо тежити и у будућности. Ја се надам да више неће бити онаквих ситуација као на Светском првенству у Лондону и да ћу следећи пут овде пред вама стајати као светска првакиња“, казала је Ивана Шпановић.

Од прошле године Покрајина додељује признаја и најбољим спортистима и организацијама особа са инвалидитетом. Ту је без премца и ове године стонотениски број један у свету Борислава Перић Ранковић, чланица СТК ОСИ Спин из Новог Сада. Борислава је ове године освојила европску титулу и појединачно и екипно и светско екипно злато. У мушкој категорији најбољи је њен клупски и репрезентативни колега Митар Паликућа освајач бронзе са Европског првенства појединачно и екипно, као и екипне бронзе са светског првенства у класи 5. Најбоља женска екипа су стонотенисерке Спина, европске првакиње Борислава Перић Ранковић, Нада Матић и Биљана Убовић, а Нада и Борислава су биле и део екипе која је освојила и светско екипно злато. Најбоља мушка екипа су чланови Стонотениског клуба особа са инвалидитетом Зрењанин К2 чији су чланови Горан Перлић, Борис Стоиљковић и Милан Зелен. Перлић и Стоиљковић су освојили екипно бронзу на Европском првенству у класи 2, а Зелен је са репрезентацијом био трећи екипно на ЕП у класи 5. У име награђених се захвалила Покрајини на наградама и помоћи Борислава Перић Ранковић.

„Хвала што нам помажете да се што боље припремимо за такмичења са којих се онда са поносом враћамо доносећи добре резултате и одличја и тиме радујемо целу нацију. Свим спортистима бих пожелела здравље, срећу и што мање повреда, а свим осталима да нам наредна година буде још боља“, казала је Беба.

Потпредседник Покрајиснке владе Ђорђе Милићевић је између осталог рекао:

„Награде сте заслужили сјајним резултатаима и победама које сте извојевали широм планете, а нама сте доносили радост и били сте ањбољи амбасадори наше земље. Спорт је осим такмичења са другима такмичење и са самим собом и као такав ствара здраве друштвено корисне личности. Због тога спорту и посвећујемо озбиљну пажњу, па смо ове године издвојили 86,3 милиона динара за изградњу и ревитализацију објеката, а као капитални пројекат смо прогласили Летенку, која ће коштати 1,7 милијарди динара, а за коју ће у наредној години бити издвојено 350 милиона динара и чија ће изградња трајати три године.“

Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез је истако да је ова година била успешна за војвођанске спортисте и да ће се они трудити да и у наредном периоду обезбеде максималне услове, како би се постизали још бољи резултати. Признање се састоји од статуе „Вихор“, повеље и новчане награде која у 2017. години за појединце износи 270.342,00, а за спортске организације 450.570,00 динара. Признања су уручивали потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез. Одбор за доделу овогодишњих награда чинили су: Владимир Батез, Слободан Бошкан, Александра Ивошев, Златко Кеслер и Лазо Бакмаз.

Г. Маленовић

Фото: Б. Лучић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести