Параолимпијцима овације испред Скупштине

Више стотина грађана окупило се данас испред Старог двора, зграде Скупштине Београда, како би поздравили српске параолимпијце после освајања рекордних девет медаља на Играма у Рио де Жанеиру.

Навијачи направили дивну атмосферу, пуштањем на стотине балона у вис приликом интонирања химне "Боже правде" и скандирањем и овацијама параолимпијцима.

Претходно је, уочи изласка спортиста, увертиру направила музичка група ТХЦФ, која је параолимпијцима специјално посветила песму "Шампиони сваког дана".

Олимпијски, светски и европски шампион Жељко Димитријевић изразио је захвалностима свима који су омогућили дочек испред Скупштине.

"Хвала свима што су дошли у оволиком броју. Хвала свима који су омогућили да сви остваримо сан, а то је да параолимпијци буду дочекани испред Скупштине", рекао је Димитријевић.

Најбоља стонотенисерка света Борислава Перић Ранковић истакла је да је на дочеку имала већу трему него на својим мечевима.

"Све ово не би било могуће без навијача и њихове подршке, али и без нас. Надам се да смо испунили очекивања. Морам да кажем да сада имам већу трему него на мечевима", поручила је Перић Ранковић.  Свечаности су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, министар омладине и спорта Вања Удовичић, генерални секретар Славко Гак и многи други.

Србија је на Параолимпијским играма у Рију освојила укупно девет медаља, међу којима Ласло Шурањи у стрељаштву златну и бронзану, стонотенисерке Борислава Перић Ранковић (злато) и Нада Матић (бронза) у синглу, затим заједно сребро у дублу, стонотенисер Митар Паликућа бронзу, Немања Димитријевић бронзу у бацању копља, а Жељко Димитријевић и Милош Митић злато и сребро у бацању чуња.

Перић Ранковић: Осетили подршку; Шурањи: Дошло моје време
Параолимпијски шампиони Борислава Перић Ранковић и Ласло Шурањи изјавили су вечерас да је сјајан осећај што су успех из Рија прославили пред својим народом испред Скупштине Београда.

"Свима нама све ово пуно значи јер смо могли да поделимо успех са људима који су нас пратили путем телевизора и друштвених мрежа. Сви који су се радовали и туговали са нама осетили смо у Рију и желим да им се захвалим", рекла је Перић Ранковић после дочека.

Стототенисерка Перић Ранковић, која је у Рију освојила злато у синглу и сребро у дублу, истакла је да јој је главни циљ промоција спорта са инвалидитетом.

"Желим да се одморимо неколико дана, а онда нас очекују ствари попут интервјуа и пријема, како бисмо популаризовали спорт особа са инвалидитетом. Циљ нам је да млади виде да то може, иако није лако, јер постоје много одрицања и тренирања, али када дође успех то је најлакше".

Перић Ранковић је додала да су параолимпијци последњих година имали подршку државе и да се нада да ће тако бити и у будућности.

"Увек смо имали пажњу, она је сваким даном све већа. Надам се да ће људи схватити да оно чиме се бавимо није само наш циљ, већ да покажемо свету шта можемо и да нисмо заборављени".

Стрелац Ласло Шурањи, такође освајач две медаље - златне и бронзане, поручио је пре само три недеље није могао да очекује оваква дешавања.

"Осећам се фантастично, први пут ми је да присуствујем оваквом дочеку. Свакако је лепо искуство после освајања медаље, шлаг на торту. Искрено, нисам очекивао све ово, али дошло је моје време", рекао је Шурањи Танјугу.

Према његовим речима мислима је већ у Токију и да наредним Играма очекује да Србија надмаши девет медаља.

"Било је тешко у Рију, стрељаштво је много напредовало, много се улаже, а ми смо дуго чекали на медаљу у овом спорту. Токио нам је пред очима, иако имамо много такмичења пре тога, а могуће је да и да срушимо рекорд од девет медаља", закључио је Шурањи.

Више стотина грађана окупило се данас испред Старог двора, зграде Скупштине Београда, како би поздравили српске параолимпијце после освајања рекордних девет медаља на Играма у Рио де Жанеиру.

Србија је на Параолимпијским играма освојила рекордних девет медаља, међу којима Ласло Шурањи у стрељаштву златну и бронзану, стонотенисерке Борислава Перић Ранковић (злато) и Нада Матић (бронза) у синглу, затим заједно сребро у дублу, стонотенисер Митар Паликућа бронзу, Немања Димитријевић бронзу у бацању копља, а Жељко Димитријевић и Милош Митић злато и сребро у бацању чуња.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести