Перовић: Недопустиво омаловажавање туђег рада

Поводом иницијативе бивши рукометних репрезентативаца,мушких и женских, и тренера да су промене у овом спорту неоходне и то одмах,

огласио се потпредседник Управног одбора Рукометног савеза Србије Борислав Перовић.Његову изјаву преносимо у целини:

- Поводом иницијативе једног броја угледних спортских стручњака, бивших репрезентативаца и других успешних иргачица и играча, као и поводом појединачних изјава у медијима неких од њих, сматрам да је, ради информисања јавности, потребно дати нека појашњења.

Наиме, уз искрено, дужно и заслужено поштовање према свим потписницима иницијативе за промене и ванредне изборе у РСС, не може да се не примети да се истом апелује на чланове Скупштине РСС да се распишу ванредни избори, дакле на исте оне који су 24. 03. 2015. године на Скупштини РСС, на којој је било присутно 80 посто од свих чланова, једногласно усвојили извештаје о раду председника Скупштине, УО РСС и НО РСС и тако дали јасну подршку у раду наведених органа РСС.

Чланови Скупштине РСС се, према Статуту РСС, бирају у Окружним рукометним савезима тако да се њен члан постаје на изборима у својој бази због чега они који нису чланови, нису елиминисани, него у својој бази нису изабрани, или нису уопште ни учествовали.

Наводи иницијативе да су резултати лоши у неколико последњих година, а у ситуацији када је српски рукомет, мушки и женски, управо у последњих неколико година, освајањем сребрних медаља на европском и светском првенству, освајањем златне медаље на медитеранским играма и заузимањем петог места на ранг листи ИХФ-а, постигао много више него било када пре, су очигледно нетачни.

Ово се не наводи ради правдања УО РСС већ ради заштите интегритета играчица, играча и стручних тимова репрезентација који су освојили наведене медаље, а које неки од потписника иницијативе недопустиво омаловажавају тврдећи да те медаље не би освојили да се првенства нису играла у Србији, на који начин игноришу огроман рад, залагање, жртвовања и љубав према рукомету и Србији, коју су исти уложили да би се до тих медаља дошло.

Интересантно је да се наведеном иницијативом тражи помоћ рукометне јавности у предлозима, идејама и персоналним решењима што јасно упућује на закључак да иницијатори потписивања, макар за сада, уз дужно поштовање, немају ни предлога, ни идеја, ни персоналних решења, па је нејасно каква је њихова стратегија и како онда мисле изаћи из ’’тешке ситуације’’, те ко је заиста ту конфузан у функционисању.

Када би заиста сви они који искрено желе добро рукометном спорту у Србији, макар део своје енергије утрошили на лично ангажовање у раду у клубовима, територијалним савезима и струковним заједницама у својим срединама, те у борби за боље услове рада и више новца и тако афирмацији рукометног спорта у Србији, онда би нам свима сигурно резултати били још бољи.

Посебно је упадљиво да иницијативу за ванредне изборе и промене у РСС потписује и актуелни селектор мушке репрезентације Црне Горе и то управо пред предстојећу квалификациону утакмицу за ЕУРО 2016, коју наша репрезентација игра против репрезентације Црне Горе у Бару 10.06.2015.године, због чега се поставља питање да ли се овом иницијативом, у овом моменту, помаже српском или неком туђем рукомету.

На крају, наравно, избора ће бити и промена ће бити, али све то треба да се одвија у складу са Статутом РСС, без притисака и без подизања тензија пред важне утакмице наших репрезентација, уз напомену да је свакако следећа година изборна на свим нивоима и да одлуку о свему могу да донесу само они који су укључени у рад органа и тела РСС, дакле у оквиру институција РСС, а никако ван тих институција.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести