Победа српског спорта и дипломатије

Борислав Пелевић, челник Кик- бокс савеза Србије, у Даблину је изабран за председника Светске ВАКО федерације. Велико је то признање за овај спорт у нашој земљи,

а не треба заборавити да је управо Пелевић, са својим сарадницима, устројио кик бокс у Србији. Он је већ 20 година председник КБШ, а дуго је био и на функцији потпредседника Светске ВАКО федерације, која је једино призната на планети. Он је у Даблину изабран са 113 гласова од могућих 115, само су Хрватска и Јужна Африка биле уздржани приликом гласања.

Замолили смо господина Пелевића, који се налази у Даблину, за интервју за наш лист.

Шта вас чека као председника Светске ВАКО федерације?
- Част је бити на челу овакве организације, али чека ме јако много посла. Први задатак је да обезбедимо учешће кик бокса на Светским играма у Вроцлаву 2017. године и за то су нам врата већ отворена. Такође, већ ове године следе разговори с Међународним олимпијским комиетатом да нас прими у породицу олимпијских спортова, јер је МОК препознао само ВАКО као асоцијацију коју може да прикључи породици. Све остале приватне асоцијације не интересују МОК. Дакле, и формално ћемо постати чланови МОК - истакао је Пелевић.

Да ли сматрате да сте избором на челну функцију ове федерације остварили велику победа?
- Како да не. Ово је победа српског кик бокса и Србије као државе. Није мала ствар добити 113 од 115 гласова у ово време. Без лажне скромности, могао бих да кажем да је ово победа и дипломатије, јер 113 земаља дигло је руку за Србију. Одмах ми је честитао министар спорта Вања Удовичић и многи други. Примио сам много порука. Нисам знао да је мој избор тако добро пропраћен у медијима.

Да ли ће вас ова функција мало одвојити од српског кик бокса, који је у светском врху?
- Већ две деценије сам на председничкој функцији у нашем кик- боксу. Верујте, уопште нисам потребан стручном штабу наше репрезентације, у коме су Милошевић, Јотић и Дондур. Они раде сјајно, што показују и резултати. Ни на једном великом међународном такмичењу никада нисам пришао рингу да бих нешто интервенисао за српског борца. Мислим да то функционерима не приличи. Кик бокс је спорт који подразумева фер- плеј. Уосталом, у Србији се за овај борилачки спорт не бринемо, јер долазе млади борци, који успешно наслеђују старије мајсторе.

Одакле толика популарност кик бокса у Србији?
- Вероватно због организације нашег Савеза и људи који овај спорт воде и у клубовима. На недавном Светском првенству у Београду били смо друга нација по броју освојених медаља. Уз то, за време преноса финала на интернету имали смо читавих 350.000 улазака. Ово је, иначе, година великих успеха српског спорта на међународној сцени и више ми је него драго што се ту нашао и кик бокс - истакао је Борислав Пелевић.

Миша Павловић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести