Победници Повић и Грујић

Меморијални шаховски турнир у част мр Јована Узелца се традиционално одржава сваке године у организацији два клуба за које је Јован играо и у којима је провео највећи део

свог шаховског века – ШК Униреа (Ритишево) и ШК Бора Костић (Вршац).

Мр Јован Узелац је био познати вршачки шахиста, али и изузетан стручњак у области археологије где је стекао научно звање магистра и био кустос вршачког музеја. Уз то, био је и изузетан човек, увек драг и духовит, а наставио је да живи у успоменама шахиста Вршца и околине, као и у шаховским партијама своје деце Чедомира и Иве Узелац, који су и сами добри шахисти и људи.

На турниру је учествовало 17 играча из Вршца и околине, а дошли су и гости из Банатског Карловца. На почетку турнира кратким обраћањем присутне је на лик и дело мр Јована Узелца подсетио секретар ШК Бора Костић ФИДЕ мајстор Бошко Ђонин. Затим су се присутнима обратили и захвалили на учествовању чланови породице Узелац – син, две ћерке и унука Јована Узелца. Присутне је поздравио и председник ШК Униреа мајсторски кандидат Војна Пау и најавио да ће се следеће године овај традиционални турнир који зближава шахисте два поменута клуба одржати у Ритишеву.

Турнир је био јаког састава, а учествовали су и мајсторски кандидати Ива и Чеда Узелац, подсећајући нас на оца Јована својим лепим партијама и добрим резултатима.После занимљивих борби и надигравања за шаховском таблом у 17 кола по Бергеровом систему, прво место са 13,5 поена поделили су мајсторски кандидати Милан Повић из Банатског Карловца и Саша Грујић из Вршца, док је треће место припало ФИДЕ мајстору Бошку Ђонину са 13 поена. Четврти је био мк Петар Ранков који је освојио 12 поена, а пети мк Лаза Петровић са 11 поена. У списак награђених уписао се још и Ђурица Ђурић са 9,5 поена. Победнику је припао пехар у трајно власништво, а додељене су и симболичне новчане награде првој шесторици такмичара.

Бошко Ђонин

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести