Почиње завршница 11. Спортске олимпијаде радника Војводине

Завршница 11. спортске олимпијаде радника Војводине одржаће се од петка до недеље у Србобрану. Србобранци су се припремали четири године како би спремно дочекали око

2.500 учесника  који ће се у њиховој средини три дана борити за пехаре и медаље.

Да би стигли на Олимпијаду радници спортисти су у минуле четири године морали да прођу сито од општинских до регионалних такмичења (седам најуспешнијих са такмичења региона и град домаћин) како би као најуспешнији стекли право да се боре на завршној смотри. То право изборили су и најуспешније екипе о појединци на Првенству Војводине 2013. Дакле, у Србобрану на 11. СОРВ наћи ће се тренутно најбољи и најспремнији радници спортисти Покрајине.

У протекле четири године Србобран је обнављао и реновирао многобројне спортске објекте, неке изградио, али није успео све да заврши, па ће се такмичења у пливању, стрељаштву и куглању одржати у Врбасу, а сва преостала одржаће се на теренима у Србобрану и Турији.

Такмичења на 11. СОРВ у Србобрану, који је једини по други пут домаћин Олимпијаде радника Војводине, одржаће се у 18 дисциплина за мушкарце и 13 за жене. Дисциплине у којима ће се радници спортисти надметати су: фудбал, средњи фудбал, мали фудбал, рукомет (м+ж), одбојка (м+ж) кошарка (м+ж), куглање (екипно и појединачно, м+ж), стрељаштво (екипно и појединачно,м+ж), шах, стони тенис (екипно и појединачно, м+ж), спортски риболов, надвлачење конопца (м+ж), пливање ( појединачно и штафетне трке, м+ж), тенис (м+ж), атлетика (атлетски тробој и маратон, м+ж), пикадо (екипно, појединачно и мешовити парови, м+ж), бич волеј (екипно и мешовити парови, м+ж), баскет (м+ж) и боћање.

Лиценцирано је преко 2.000 спортиста, а очекује се да ће их се у појединачним дисциплинама појавити још стотинак, а ту је и преко 200 службених лица. Учесници су сврстани у 209 екипа (140 мушких и 69 женских), а у појединачној конкуренцији ће бити 432 мушкарца и 174 жене. Наравно, бројка у појединачном надметању сигурно ће се повећати, јер се за надметања у пливању и атлетици такмичари могу пријавити уочи самог старта, када ће се и обавити жреб.

Србобран је у овим тешким временима и беспарици имао много проблема,  пре свега око смештаја учесника, јер нема одговарајуће објекте. Једини хотел у граду, „Елан”, не ради па ће учесници из удаљенијих места спавати у школским учионицама адаптираним за ову прилику, док ће они ближи путовати до својих места и долазити када се такмиче. Но, уверени смо да то неће пореметити оно најважније, олимпијски дух, дружење, пријатељство и забаву. Јер, сличне околности биле су и у свим досадашњим градовима домаћинима Олимпијаде. Србобранци су учинили све што је било у њиховој моћи да обезбеде оптималне услове за такмичења и боравак, уверени да ће гости бити задовољни оним што ће доживети током три дана боравка у њиховој вароши. За ову прилику свечанији и лепши изглед добио је и сам град реконструкцијом улица и два градска трга. Како је, раније, истакао градоначелник Србобрана Зоран Младеновић: „Наша највећа победа биће задовољни учесници”. И у то не треба сумњати јер су Србобранци били одлични домаћини и 2000. када су у веома тешким условима организовали Олимпијаду, која је требало да се одржи 1999. али је померена за годину дана касније због НАТО бомбардовања наше земље.

Да би стигли до ове велике спортске смотре домаћини су имали велику помоћ од Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, Савеза спорт за све Војводине и Олимпијског комитета 11. СОРВ, који су им за све време олимпијског циклуса пружили сву неопходну помоћ, од материјалне до логистичке. Ваља истаћи да је први пут жреб за СОРВ, одржан у Србобрану, обављен електронски, као и да ће се сви резултати дневних такмичења, по њиховом окончању, наћи на сајту Савеза спорт за све Војводине.

Дани нервозе и трке с временом су прошли. Све ће се заборавити данас када почну такмичења и крену дружење и забава, јер то је највећа вредност сваке Олимпијаде. Освојени пехари и медаље ће брзо пасти у заборав, али ће дружења и новосклопљена пријатељства трајати заувек.

Радници спортисти - срећна вам 11. олимпијада.

С. Јаковљевић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести