Породична атмосфера за добре резултате

Српске фудбалске наде, на Новом Зеланду, тренирају и подижу адреналин како се приближава старт У-20 ФИФА Првенства света. Ниво фокусираности наших играча, изабраника селектора Вељка Пауновића,

за које се с пуно разлога тврди да су једна од најталентованијих генерација која се појавила последњих деценија, све је израженији. Први пут у историји један национални тим Србије играће на такозваном Мундијалиту, такмичењу које многима може да донесе славу и место у легенди. Свесни су тога дечаци из Србије, па, упркос великој временској разлици и промени климатске зоне, чије последице још осећају, дају на сваком тренингу максимум и с пуно пажње одрађују задатке које пред њих постављају чланови стручног штаба.

Саша Здјелар је један од наших репрезентативаца с најдужим стажом у овој генерацији, везиста који је још од кадета незаменљив у стартној једанаесторици. И на Новом Зеланду млади играч ОФК Београда представљаће узданицу стручног штаба.
- Брзо сам се адаптирао на промену временске зоне и први утисци су заиста веома позитивни - рекао је Здјелар. - Имамо одличне услове, терен је добар, мирно је, нема гужве и других гостију, па смо усредсређени једни на друге и дишемо као једна велика породица. Селектор Пауновић нас постепено уводи у финиш припрема за премијерни дуел на СП који играмо с Уругвајем, а очекује нас и последња провера против националног тима САД у недељу. За сада је све у најбољем реду и с нестрпљењем чекамо старт првенства.

Иако ни један од момака из младе чете Вељка Пауновића није ни био рођен када је Југославија, давне 1987.године, постала једини пут првак света у Чилеу, тај догађај биће овим младићима додатни мотив да покушају да се отисну путевима Мијатовића, Просинечког, Петрића, Шукера, Лековића и осталих који су касније направили врхунске каријере.

- Знамо за „Чилеанце”, још на првим састанцима гледали смо о томе видео записе, написане су и књиге о њима. Био је то изузетан резултат, али не желимо да нас то много оптерећује. Немамо притисак, напротив, то нам је додатни мотив. Ми сада први пут представљамо Србију на једном оваквом такмичењу и шта год да урадимо, наша имена ће такође бити уписана у историју. Потрудићемо се да и резултат буде достојан, па да о њему причају неке наредне генерације – казао је Здјелар.

На припремама у Оукленду, Здјелар је за цимера поново изабрао Филипа Јанковића, некада највећег талента кадетске репрезентације и бившег капитена ове генерације, а сада повратника у национални тим.

- Чини ми се да никад нисам био сконцентрисанији и спремнији за неко такмичење, него што је то сада. Постепено себе „затежем”, слушам сваки савет селектора и спреман сам да оправдам очекивања. Пуно се причало о мом повратку, једно време био сам одсутан из селекције, али сада сам поново ту, можда и у најбољој форми икада. Иза мене је солидна сезона у Катанији, пуно сам напредовао у Италији у протеклом периоду и могу да будем задовољан. Част ми је што сам део селекције Вељка Пауновића, коме се захваљујем на поверењу и трудићу се да му то узвратим онако како најбоље знам, дакле добром игром. Одлично познајем све момке, имамо заиста квалитетну екипу која има високе домете, оптимисти смо, али нећемо много да обећавамо, најбоље је да идемо корак по корак. Група нам је доста тешка, сада размишљамо само о томе како да прођемо у други круг, а онда ћемо постављати нове циљеве – напоменуо је Јанковић.

А. П.

Наши ривали играју утакмице
Данас у току преподнева, наша репрезентација планирала је да посети и једину српску цркву у Оукленду, на позив свештеника Саве Хаyи Антића. Од 15.30 часова по локалном времену биће одржан и последњи тренинг уочи пријатељске утакмице са селекцијом САД на Траст арени, без присуства публике.
Занимљиво је да ће данас своје контролне мечеве играти и наш први ривал Уругвај против Украјинаца, док ће Мексико играти у Аустралији против локалне селекције. Већ од наредне недеље, све мисли и сва пажња репрезентације биће усмерени ка првом великом циљу - 31.мају и старту групе Д у Дунедину.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести