Рајковић спречио катастрофу (видео)

Фудбалери Црвене звезде отпочели су нову сезону болним поразом на стадиону "Рајко Митић": казахстански Каират је са 0:2 (0:1) победио у првом мечу 1. кола квалификација за Лигу Европе

Црвена звезда - Каират 0:2 (0:1)

БЕОГРАД: Стадион "Рајко Митић", гледалаца 25.211, судија: Франковски (Пољска). Стрелци: Гоу у 45. и Куантајев у 64. минуту. Жути картони: Катаји (Црвена звезда), Марковић, Куат и Гоу (Каират). Црвени картон: Павичевић (Црвена звезда).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Рајковић 8, Цветковић 6, Анђелковић 6, Рандулић 6, Павичевић, Ковачевић - (Јовановић 6), Савичевић 7, Катаји 7 (Ристић), Веред 7, Паркер 6, Орландић 6 (Јовић).

КАИРАТ: Плотников 6, Куантајев 8, Бруно Соареш 6, Марковић 7, Лунин 7, Гурман 6, Исламхан 7 (Сержињо), Куат 7 (Кукејев), Исаел 7 (Дарабајов), Сито Ријера 7, Голуб 8.

Неславан повратак Црвене звезде на европску сцену. У првом колу квалификација за Лигу Европе, у дивном амбијенту на стадиону "Рајко Митић", славио је Каират убедљив тријумф 0:2. Немоћно су изгледали Београђани против Казахстанског представника који је у пуној форми у јеку сезоне, за разлику од црвено-белих који су тек реновирали тим и имали на располагању три недеље за припреме. Реално, мало шансе остају црвено-белима пред реванш који је на програму кроз недељу дана.

Необична увертира је наговестила лош дан. У преподневним часовима током редовне полицијске контроле пронађена је неактивирана експлозивна справа на крову стадиона. Тензија је расла али, све је брзо завршено а одзив публике био је фантастичан - 25.000 људи. И онда на самом почетку дуела велики пех. Већ у 2. минуту Павичевић је зарадио црвени картон јер је као последњи играч одбране рукама срушио тамнопутог Гоуа. Комплетан план игре одмах је пао у воду.

Тренер Божовић извршио је принудну измену, уместо Ковачевића шансу је пружио штоперу Јовановићу. Владала је конфузија у редовима домаћина, али срећом две добре прилике нису успели да реализују. Тек средином првог дела Звезда је дошла до даха, а Катаји је по први пут у 24. минуту запретио са дистанце, слабим шутем који је голман Плотников без проблема зауставио. Била је Звезда борбена, мотивисана, али и тотално безопасна. Каират је показао солидан квалитет и у 45. минуту стигао до вођства. Био је то ефектан погодак "маказицама" веома запаженог Гоуа. Нажалост, погрешио је несигурни арбитар из Пољске Франковски који је признао овај леп погодак иако је посригнут из недозвољене офсајд позиције у којој се налазио нападач из Обале Слоноваче.

Кренула је Звезда у наставку далеко агресивније, била је конкретнија у нападу али правих прилика за гол није било. Остављен је велики простор гостима који су то из контранапада зналачки користили. На голу је био расположени Предраг Рајковић који је зауставио низ тешких удараца и сачувао Звезду од тежег пораза. У 64. минуту филигранска акција Казахстанаца коју је окончао сјајни леви бек Куантајев (0:2).

Није Звезда више имала ни снаге ни квалитета да иоле озбиљније угрози гол гостију. Једину шансу није искористио Паркер у 69. минуту, после правовремене асистенције Савићевића, брзоплето је шутирао право у голмана Каирата.

З. Рангелов
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести