Реална прилика за повољан резултат

Фудбалери Партизана у среду у Букурешту играју прву утакмицу 3. кола квалификација за Лигу шампиона, против актуелног првака Румуније – Стеауе. Биће то знатно теже искушење за црно-беле

 од двомеча са грузијском Дилом Гори.Стеауа је највећи успех остварила у сезони 1985/86. када је у освојила тадашњи Куп шампиона, у финалу савладавши Барселону. Три године касније, имали су Румуни прилику да освоје и Куп Уефа, али су поражени.

Најтрофејнији је Стеауа клуб у Румунији, са освојених 26 шампионских пехара, 22 домаћа Купа, и шест Суперкупова своје земље. У својој историји, стизала је и до четвртфинала Купа победника купова, а играла је и у  полуфиналу Купа УЕФА.
После краткотрајне кризе услед румунске револуције, клуб поново стаје на ноге и узима шест узастопних титула првака, уз три Купа. Између 1994. и 1997. године, био је стандардни члан групне фазе Лиге шампиона. После нове кризе која је трајала до 2003. године, када је клуб преузео садашњи први човек Георге Бекали, Стеауа 2004. године улази у групну фазу Лиге УЕФА и бива први румунски клуб од 1993. године који је дочекао пролеће у Европи. Већ наредне сезоне долази до полуфинала овог такмичења, у којем је поражена од енглеског Мидлзброа (4:0). Од тада, најтрофејнији румунски клуб је два пута играо групну фазу Лиге шампиона.

Три најпознатија играча овог клуба су свакако Георге Хаyи, Мијодраг Белодедић (који се и с Црвеном звездом окитио титулом првака Европе ) и Георге Попеску. Стеауа се тренутно налази на 50. месту Уефине ранг-листе клубова, испред једне Роме и Селтика.
Што се актуелног тренутка тиче, румунски великан има мешавину домаћих и иностраних фудбалера. Ту су репрезентативци Румуније: Паул Пап, Алесандру Ћипћију, Јонут Неагу и Адријан Попа; репрезентативац Молдавије Каталин Карп, интернационалци из Алжира Југурта Хамрун и Ајмен Тахар, фудбалер из Гане Муниру Сулеји, Бразилац Гиљерме, Холанђанин Никандро Бревелд и репрезентативац Капе Вердеа Фернандо Варела, који је и најбољи играч.

После неколико година, медији у Румунији и навијачи Стеауе прибојавају се да клуб нема квалитет да се пласира у групну фазу Лиге шампиона. Први човек Георге Бекали те стрепње је оповргао и изразио уверење да ће се екипа и на пролеће такмичити у елитном клупском такмичењу.
Подсетимо, Стеауа је у другом колу квалификација била боља у двомечу са словачким Тренчином (2:0 и 2:3), стрепећи на свом терену до последњег тренутка хоће ли проћи. У обе утакмице Партизанов сутрашњи противник играо је у формацији 4-2-3-1.
У првенству, после три кола, Стеауа заузима трећу позицију, са победом и два ремија и уз гол разлику 4:1. Чини се, Партизан има лепу прилику да елиминише реномираног противника.

И. Лазаревић

 

Вучелић верује у пролаз

Партизан је фантастично стартовао у новој сезони и оптимизам пред први меч с румунским шампион је веома изражен.
- Имамо изузетну екипу, рекао бих да последњих година ни једном нисмо оволико спремни дочекали европска такмичења. Попуњени смо на свим позицијама, стручни штаб одлично ради свој посао и игра је на високом нивоу. Свакако да ценимо Стеауу, међутим, имамо своју рачуницу, а то је пласман у групну фазу Лиге шампиона. Мислим да имамо екипу за веће домете од елиминације румунског великана, али само ако одиграмо храбро и одговорно. Ови момци су до сада показали да с великим хтењем улазе у утакмице и верујем да ће тако бити и убудуће. Скоро сам убеђен у добар резултат у Букурешту – рекао је потпредседник нашег првака Милорад Вучелић.          

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести