Резултат једино мерило успеха у спорту

Фудбалску Војводину од 16. децембра прошле године воде нови људи. На челу ФСВ налази се председник Драган Симовић, а један од кључних људи у пословима које нови тим људи намерава да уради

у предстојећем периоду је  генерални секретар Урош Милојковић. Од 2008. до 2012. године он је био председник територијалног Фудбалског савеза Новог Сада, у оквиру којег делују Савез Града Новог Сада, Савез Бачке Паланке и Савези Врбаса и Србобрана, односно Титела и Жабља. После тога Милојковић је руководио новосадским градским савезом, с тим што је од 6. новембра па све до покрајинских избора био в.д. председника ФС Војводине.Додајмо томе да је годинама био председник ФК Црвена звезда из Новог Сада.

- На самим изборима једини противкандидат Драгану Симовићу био је председник ФК Сента Предраг Ђуровић. Највећу подршку, објективно, имао је Симовић у чијем сам тиму и ја и који за циљ има да донесе промене и бољитак у војвођанском фудбалу. Приоритет у раду јесте решавање неповољне материјалне ситуације и побољшање фудбалке инфраструктуре. У односу на друге регионе који раде и живе у оквиру ФС Србије, Војводина се налази на маргинама развоја, иако је у неким ранијим деценијама биле перјаница српског фудбала. То је чињеница којој у прилог иде податак да није изграђен ни један једини нови стадион на овим просторима, док је у неким другим регионима, што је апсолутно за сваку похвалу, изграђено доста нових објеката, при чему мислим на, рецимо, стадионе у Ужицу, Горњем Милановцу, или онај Вождовца у Београду итд – казао је Милојковић.

Да ли то значи да не постоји заинтересованост евентуалних инвеститора у војвођански фудбал?

- Не бих рекао да нема заинтересованости, јер овај регион је веома занимљив за улагање и може да привуче инвеститоре. Неделовање о којем причамо пре је последица инертности људи који су у ранијем периоду водили ФСВ, при чему не желим никога да етикетирам. То је наслеђе које смо добили у аманет и које ћемо покушати што пре да променимо. Фрапантан је податак да на територији Војводине не постоји ни један терен с вештачком подлогом који одговара прописаним стандардима за играње великог фудбала. Питам се како да онда очекујемо резултате, а немамо ни основне услове за њихово остваривање. И још нешто: некада, у време велике Југославије, озбиљни фудбалски центри били су Кикинда, Бачка Топола, Панчево, Зрењанин, Сремска Митровица и Сомбор, а тих градова данас нема на мапи ФСВ, камоли ФС Србије.

На који начин планирате то да урадите?

- То је податак који нас тера да почнео да мењамо ствари. ФСВ мора да се докаже ангажовањем у оквирима институција и у контактима с локалним самоуправама, АП Војводина и Републиком Србијом, наравно и са ФШ.  Могуће је да су људи из других региона били агресивнији, јер ФСВ се није борио за права клубова које окупља. То нас је ометало у раду и мораћемо да се ангажујемо на мењању тих ствари. То, наравно, не може да се промени преко ноћи или у неком краћем временском периоду, али је неопходан наш напор да почнемо да правимо промене.

Томислав Караyић, председник ФШ, био је и на челу покрајинског фудбалског савеза. Да ли одређену дозу помоћи очекујете и од њега?

- Постоји ангажовање господина Караyића у томе да се ове ствари промене и то је позитиван сигнал. Надамо се да ће у најскорије време бити видљивих резултата и да ће ФШ помоћи да АП Војводина добије барем пет терена с вештачком травом. Било би добро и да Нови Сад добије своју Кућу фудбала и, у оквиру ње, такође једно игралиште с вештачком подлогом, јер је ово град који има преко 7.000 регистрованих фудбалера и 62 клуба, заједо с онима који окупљају женски фудбал и футсал. Истовремено, на територији Покрајине данас живи и ради 469 клубова, што читавој причи даје још већу озбиљност, димензију и значај. Свима њима морамо да омогућимо да се развијају и, да, очекујемо помоћ од ФШ и председника Томисава Караyића. Фудбал је најпопуларнији и најмасовнији спорт који плени велику пажњу и наша одговорност је због тога још већа, а мисија значајнија. Као и због свега оног што фудбал промовише, а то су фер-плеј, поштовање и здрав начин живота. 

ФИФА и УЕФА помажу националним савезима у циљу унапређења спорта чије су кровне институције. Да ли ФСС има исту обавеза према регионима унутар територије која је под његовом надлежности?

- ФИФА и УЕФА су највише инстанце у једном уређеном систему. Управо тај систем оне желе да пренесу на националне савезе и на деловање у локалу. Обавеза ФСС је према њима велика, јер тренутно стање у српском фудбалу је неодрживо. Морају се решити статуси клубова и земљишта како бисмо тек онда почели да привлачимо заинтересоване инвеститоре. Потребан нам је тај здрави капитал и ангажман људи који проналазе свој интерес да улажу у фудбал. Годинама нас нема на највећим такмичењима и то не можемо да пренебегнемо. У спорту је резултат, то је једина истина, мерило успешности, а ми га немамо и ту је настао проблем. Имали смо појединце који су улагали, али им те инвестиције нико није вредновао. Напретка нема без улагања и лоша искуства морамо да искористимо како бисмо избегли грешке које смо раније правили. Јер, људи желе да буду сигурни у своја улагања.

Да ли сте оптимиста или песимиста пред наредни, очигледно веома важан период за српски, самим тим и војвођански фудбал?

- По природи сам оптимиста и то ме је држало и у животу и у приватном послу. Од младих се очекују резултати, а наш задатк је да им створимо услове и регулишемо уређени систем који ће остати и после нас. То ће нам донети реултате, али и профит. А он се не остварује играњем фудбала на пољанама - завршио је Урош Милојковић, генерални секретар ФС Војводина.

Александар Предојевић

Пример Мирка Дуброје

Члан Извршног одбора ФС Војводине у новом сазиву је и познати новосадски бизнисмен, власник фирме “Карин комерц” и велики љубитељ фудбала Мирко Дуброја.
- Мирко Дуброја је препознао жељу новог руковоства ФСВ за напретком и помогао је клубовима личним средствима - истакао је Милојковић. - Укупно 64 клуба добили су лопте и то је пример како људи добре воље и који имају могућности могу да помогну почетку решавања проблема. Имамо његово обећање и гаранције да ће то чинити и у будућем времену и то не само на простору Града Новог Сада, већ и шире.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести