Рио де Жанеиро чека 10.000 спортиста

Још седам дана остало је до почетка 31. Летњих олимпијских игара, које ће се одржати у бразилском граду Рио де Жанеиру. Спортисти полако стижу у Рио,

међу првима  је стигла репрезентација Аустралије, која у првом тренутку није била задовољна условима у олимпијском селу, али су организатори у кратком периоду успели да реше недаће. Прексиноћ је у Рио слето и најпознатији спортиста ових игара, атлетичар Јусеин Болт.

Спринтер са Јамајке светски је рекордер на 100 и 200 метара и очекује се да брани титуле у овим дисциплинама, као и у штафети 4х100 метара које је освојио на Играма у Пекингу 2008 и Лондону 2012. Уколико у томе успе, освојиће невероватни трпл-трипл. Болт је преплашио свет када се почетком јула повукао са изборног такмичења за Олимпијске игре на Јамајки због повреде тетиве, али је потврдио одличну форму победивши на 200 метара у Лондону 22. јула. Очекује се да ће у Рију обновити своје ривалство са америчким спринтером Yастином Гетлином.

И делегација од 103 српска спортиста полако креће ка Бразилу. Неки ће на том путу у Европи или Јужној Америци одрадити и завршне припреме, пре него што стигну у олимпијско село и започну такмичења. Иначе, за одличја ће се у Рију надметати преко 10.000 спортиста из више од 200 држава чланица Међународног олимпијског комитета. Први ће од свих спортиста на борилишта још 3. августа изаћи фудбалери.

Чак пет градова угостиће фудбалере на олимпијском турниру и то Бело Хоризонте, Бразилија, Манаус, Салвадор и Сао Паоло, да би се завршница играла на Олимпијском стадиону. На Олимпијском стадиону ће се одржати и церемоија отварања 5, августа као и церемонија затварања 21. августа. Остали спортисти ће на борилишта изаћи од 6. августа. У олимпијком селу изграђена је 31 зграда са 3.604 апартмана, који ће угостити преко 17.000 спортиста и званичника.

Спостисти ће се у Рију надметати у 34 спорта на 32 борилишта. Нама су занимљива она на којима ће наступати наши такмичари. Ватерполисти ће у групној фази играти на Марија Ленк акватик центру, где ће се одржати још и скокови у воду и синхроно пливање. Центар је изграђен 2007. за Панамеричке игре, а реновиран је за Олимпијске игре. Ватерполисти ће завршницу играти у Олимпик акватик стадијуму, где ће бити и пливачка надметања. У Кариока аренама 1, 2 и 3 одржаће се такмичења у кошарци, рвању и теквондоу, а те хале ће после Игара бити олимпијски тренинг центар, стални тренинг центар, односно специјална спортска школа.

Кошаркашице ће групну фазу одиграти у Јут арени, веслачи на Лагоа стадијуму, стрелци у Олимпијском стрељачком центру, који је мало дорађен за Игре, а тенисери у Олимпијксом тенис центру, који је специјално направљен за Игре и има 16 терена од којих су неки монтажни. Атлетичари ће се такмичити на Олимпијском стадиону, који је изграђен 2007. за Панамеричке игре, а сада му је капацитет привремено проширен, док је тркачка стаза модернизована. Храм бразилске одбојке Мараканазињо у Бразилу припродно ће угостити представнике овог спорта.

Г. Маленовић

Виницијус и Том маскоте Игара

Маскоте за Олимпијске и Параолимпијске игре у Рију су Виницијус и Том, а музика је била инспирација за њихова имена. Наиме, маскоте су добиле имена у част славних бразилских музичара Виницијуса де Мореаса и Тома Јобима. Организациони комитет Игара понудио је три пара имена за жуту мачку и лутку која има косу од лишћа, а за Виницијуса и Тома гласало је највише. Маскоте симболизују богатство флоре и фауне у Бразилу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести