Рогач граби ка трофеју

Финални турнир 84. Првенства града, који се игра под називом ‘’Меморијал Рудолфа Марића’’ као успомена на једног од најбољих новосадских шахиста друге половине двадесетог века,

полако улази у завршну фазу. Са 6 поена из 7 кола на врху табеле се издвојио ФИДЕ мајстор Срђан Рогач, победник 71. Првенства одиграног пре 15 година и један од фаворита овогодишњег. Он је приказао најсигурнију игру и својим противницима је дозволио само један реми. Други кандидат за првака, интернационални мајстор и четвороструки првак града (1999., 2007., 2011. и 2014. године) Дејан Лескур доста се мучи и, иако није изгубио ниједну партију, за сада заостаје поен за водећим. Предстоји сусрет двојице најбољих рејтингаша, Лескура и Рогача, што ће дефинитивно решити питање победника, уколико не дође до већих изненађења.

Како се примиче крај турнира, у сали НШК-а је све већи број посматрача и они у највећем броју навијају за најмлађег учесника, 13-огодишњег Дејана Оморјана. Он је до сада испунио очекивања својих фанова, забележио је две лепе победе против бивших првака града Слободана Бојковића и Филипа Костића, налази се у врху табеле и тренутно је у плусу за преко 100 рејтинг поена! Да ли ће Нови Сад у скоријој будућности добити новог велемајстора?

Пажњу привлачи и интересантна игра ветерана овог турнира, 79-годишњег ФИДЕ мајстора Милана Илијћа, првака града из 1970. године. На жалост, године утичу на његов резултат, јер је упропастио неколико веома изгледних позиција, па му је тренутни пласман слабији од очекиваног.

Такође, интересантни су наступи једног од најбољих слепих играча Живе Маркова и бескомпромисног Ивана Титова, који игра веома оштро и оригинално. За сада се лепо држе мајсторски кандидати Карло Бала, веома талентовани шахиста који, на жалост, ретко наступа, и Александар Трајковић, млади студент из Јужне Србије. Искусни ФИДЕ мајстор Дарко Парежанин, првак града из 1994. године, има шансе за висок пласман, иако ретко наступа, док се после слабијег старта врху приближавају бивши прваци Бојковић и Костић. Турнир се завршава 28. децембра, када ће се одиграти последње коло и поделити награде.

Поменимо још неколико занимљивости везаних за овај турнир. Прво првенство града организовано је у пролеће 1922. године, одмах по оснивању Новосадског шаховског клуба (22. фебруара 1922. године). Учествовало је 11 играча који су одиграли двокружни турнир, а победили су Жарко Огњановић, један од оснивача НШК-а и Александар Нићифор. У првој половини двадестог века доминирао је мајстор Николај Кулжински (1899–1974), који је на 23 учешћа забележио рекордних и недостижних 14 првих места. Другу половину прошлог века обележио је интернационални мајстор Антон Деже (1940–1991) са 11 шампионских титула у 25 наступа. Једини се приближио овој двојици ФИДЕ мајстор Красоје Нотарош са 9 победа у 46 наступа. По четири титуле су освојили мајстор Бора Тот и интернационални мајстор Дејан Лескур, док су три пута први били велемајстор Миша Пап, интернационални мајстори Иван Буљовчић, Томислав Ракић и Љубомир Јовић, те ФИДЕ мајстори Слободан Бојковић и Мирко Кокеза итд.

Најјачи до сада одиграни Шампионат града био је јубиларни 50. ( 1979) на коме су учествовали сви тада најбољи новосадски играчи, уз госта из Београда, велемајстора Драгољуба Јаношевића. Убедљиво је победио тада млади Петар Поповић (две године касније је постао први новосадски велемајстор) са фантастичних 13 поена из 14 партија, испред Буљовчића, Јаношевића, Дежеа, Бојковића, Илијћа итд.

Свакако да је традиција одржавања градских шаховских турнира у Новом Саду једна од најдужих у свету и као такву је треба неговати и у годинама које долазе. 

К. Нотарош
А. Гагић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести