Садукасова и Ксионг шампиони

Јуниорски шампиони света су постали велемајстор Џефри Ксионг из Сједињених Држава и велемајстор Динара Садукасова из Казахстана.

Ксионг је доминирао такмичењем и на крају са 10,5 поена из 13 партија оставио најближег конкурента за читав поен! Занимљиво је да је као 16-огодишњак Ксионг међу најмлађим омладинским шампионима у историји овог такмичења. Сребрну медаљу са 9,5 поена освојио је руски велемајстор Владислав Артемиев који је у последњем колу савладао вршњака из Индије. Пољски шахиста, интермајстор Грегорц Насута, који је стално био међу водећима током турнира, на крају је изгубио од индијског велемајстора Лина Нарајанана. Тако је Нарајанан са 9 поена успео да освоји бронзану медаљу.

Наш Велимир Ивић је имао пад форме у последња четири кола где је са два ремија и два пораза освојио само 1 поен и на крају са 5,5 поена из 13 кола заузео 60. место. Међутим, треба нагласити да Веља има само 14 година, што значи да ћемо га и наредних 6 година гледати у овој конкуренцији, али наравно далеко искуснијег и зрелијег. Његово право време тек долази, а овај турнир је сигурно био велика школа за нашег младог шампиона.     На такмичењу шахисткиња било је узбудљиво све до самог краја. Шампионка Динара Садукасова је оправдала улогу првог фаворита и на крају тријумфовала са 9,5 поена из 13 партија. Сребро је припало Индијки Нандхидха, интермајстору, која је освојила 9 поена, исто колико и бронзана Динара Дордзиева, интермајстор из Русије, али са слабијим додатним критеријумима. Наша Теодора Ињац је постигла леп успех освојивши 20. место са 7 поена из 13 партија у овој изузетно јакој конкуренцији. Да није било кикса у последњем колу против слабије противнице из Индије, Теодора би се сасвим сигурно умешала и међу 10 најбољих. И она ће, као и Веља, имати још доста прилика да се опроба међу најбољим светским јуниорима будући да је тек навршила 16 година.

Још једна такмичарка за коју смо навијали је и Тијана Благојевић из Црне Горе која, на жалост, није имала свој најбољи турнир. Будући да је била 11. носилац на стартној листи, очекивали смо да се умеша у борбу за медаље. Међутим, Тијана је са 6,5 поена завршила на 29. месту, знатно испод свог тренутног рејтинга. За утеху остаје чињеница да је она ове године напунила 19, тако да ће имати још једну прилику да свету покаже да и даље треба рачунати на њу у јуниорској конкуренцији.

Ива Узелац

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести