Себастијан Фетел у Мерцедесу?

Одлука Ника Розбера да се пензионише пет дана по освајању титуле Ф1 изненадила је јавност, али и његов тим Мерцедес.Шеф тима Тото Волф мора да

пронађе замену у незгодном периоду између две сезоне, када је већина тимова већ кренула у припреме за следећу.Опција је неколико, медији као „фаворите” види Себастијана Фетела, Валтерија Ботаса, Паскала Верлајна, а опције су још Естебан Окон, Фернандо Алонсо, Данијел Рикардо...

Алонсо је уз Хамилтона највећи таленат њихове генерације, имају заједничку прошлост као тимске колеге али и конкуренти из Мекларена 2007, када су били изједначени са бодом мање иза шампион Кимија Раиконена, са по четири победе. Шпанац је морао да напусти тим. Његов долазак би свакако представљао „блокбастер” и магнет за пажњу, али су ту две велике преокреке – Алонсо има уговор са Меклареном, а Волф је свестан да би његовим доласком и даље имао проблем због два јака ега, као што је био случај са Хамилтоном и Розбергом.

Рикардо је према многима био најбољи возач у 2016, а Волф га изузетно цени. Његова борба са Хамилтоном на стази би била интензивна, али с обзиром на благ карактер њихов однос тешко да би био на граници сукоба као што је био између Британца и Немца. Међутим, и он има јак уговор са Ред Булом, главним ривалом Мерцедеса, који ће га се тешко одрећи. Међутим, карта на коју би немачки тим могао да игра је Макс Ферстапен, јер ће талентовани Холанђанин сигурно добити предност у тиму РБ седеће сезоне, па би његов однос са Аустралијанцем могао да нашкоди екипи.

Врло могућа опција је Фетел, с обзиром на разочаравајућу сезону у Ферарију и његове не тако ретке јавне критике на рачун екипе из Маранела. У затегнутом је односу са шефом тима Маурициом Аривабенеом, који је једном приликом изјавио да четвороструки првак мора да се концентрише на вожњу и „заради” уговор за 2017. годину. Фетел је незадовољан и одласком техничког директора Џејмса Алисона прошлог лета.

Његов пад форме у другом делу сезоне у односу на тимског колегу Кимија Раиконена је можда и јасна порука да му није пријатно у Ферарију. Проблем је што италијански тим нема адекватну замену за возача који има активан уговор на још једну годину, друга препрека је наравно Хамилтон и борба с њим унутар екипе, која лако може да ескалира у нешто много незгодније.

Од возача које Волф такође лично цени ту је и Ботас, а Финац је био више него одличан у лимитираном Вилијамсу у протекле четири године. Он би био врло пригодна опција јер нема разлог да тражи место главног возача у односу на Хамилтона, а довољно је квалитетан да омогући Мерцедесу наставак доминације на стази.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести