Сигурни Јелена и Виктор

Два сата и 44 минута, од чега само сат и 19 минута за трећи сет, трајала је борба (30) Јелене Јанковић и Елене Веснине у 1. колу Вимблдона. После велике драме проткане константим

преокретима и пропуштеним шансама, Српкиња је избегла трећу узастопну елиминацију на старту грен слем турнира тек у 18. гему трећег сета!

Јанковић – Веснина 6:4, 3:6, 10:8, тако да сада Српкиња против Рускиње, 89. тенисерке света, води 6:1. Иначе, био им је ово први сусрет од 2011. године.

Јелена, која је у последње четири године имала три елиминације с Вимблдона у првом колу и једну у другом, очајнички је желела победу, охрабрена добрим резултатима у Хертогенбошу (3 победе) и Бирмингему (2 победе), али се поштено намучила да стигне до наредне рунде, у којој ће се састати с Јевгенијом Родином, 101. на свету, која је раније избацила добитницу „вајлд карда”, Лору Робсон резултатом 6:4, 6:4.

Од четири грен слем турнира, Вимблдон је онај на ком је Јелена, 30. играчица света, имала најмање успеха у каријери. Она од дебија 2004. године никада није успела да прође четврто коло, тј. осмину финала.

Уколико надигра Родину, у 3. колу састаће се са званичном шампионком (2) Петром Квитовом, која је била импресивна ма старту турнира.

Виктор Троицки, који се наиграо мечева на трави овог пролећа уочи Вимблдона, био је сигуран у првом колу трећег грен слема и без много проблема избацио Казахстанца Александра Недовјесова. Играло се у четири сета – 6:1, 6:4, 3:6, 6:3.

Троицки се у првом гему на сусрету суочио с две брејк лопте за 123. тенисера света и онда без проблема, сјајним сервисима догурао до средине трећег сета (6:1, 6:4, 3:3), када није искористио своје две брејк лопте, а што није он – јесте ривал, па је Недовјесов смањио на 2:1.

Међутим, тај брејк за вођство од 3:5 у трећем сету остао је једини који је Казахстанац направио против 22. носиоца до самог финиша меча. Губитак сета није уздрмао Троицког, који је у четвртом имао вођство од 4:1, тада је допустио ривалу да се врати на 4:3, али потом направио брзи „рибрејк”, повео 5:3 и онда глатко довшио посао за свега сат и 46 минута тениса.

Толико повремено трају мечеви у два сета, а Троицки је за 106 минута одиграо дуел у четири (23, 28, 28 и 27 минута по сету). Наредни ривал нашем тенисеру, који се уочи Вимблдона вратио међу 25 најбољих пласманима у финале Штутгарта (пораз од Рафаела Надала) и полуфинала Квинса (пораз од Ендија Мареја), биће Аљаз Бедене.

Уколико Виктор оправда улогу фаворита у 2. колу, вероватно ће се у 3. састати са (10) Надалом, који је у три сета избацио Томаша Белучија.

 

Крај за Филипа и Бојану

Срби Филип Крајиновић и Бојана Јовановски завршили су учешће на Вимблдону у синглу већ у првом колу. Кратко је трајало.

Филип Крајиновић изгубио је од Француза Николаса Мау са 3:1, по сетовима 7:6 (7:4), 6:4, 3:6, 7:5 у првом колу Вимблдона. Меч је трајао два сата и 50 минута, а Крајиновић није успео да направи изненађене против 66. играча на АТП листи који је добио специјалну позивницу организатора у Лондону.

Српски тенисер је после два изгубљена сета смањио предност Мауа на 2:1, мало је недостајало да дође и до изједначења, али није имао снаге за преокрет.

Бојана Јовановски завршила је учешће на Вимблдону поразом у првом колу изгубила од Татјане Марије из Немачке са 7:6 (7:2), 7:5. Јовановски није успела да оправда улогу фаворита против Марије, тренутно 78. играчице на свету, а Немица је била много боља у заврпницама оба сета и заслужено славила.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести