Шпанија без ОИ, Србија без квалификација?

Шпански лист „Мундо Депортиво” пише да ће ФИБА највероватније избацитзи Шпанију са Олимпијских игара. Рат између ФИБА и Евролиге траје већ месецима,

а светска кућа кошарке очигледно нема намеру да попусти.  То значи да Шпанија по свему судећи неће бити у могућности да брани сребро освојено пре четири године у Лондону. Ова одлука је донета на састанку ФИБА у Женеви у суботу на којем се разговарало о тренутној кризи у европској кошарци. Шпанија је место на Олимпијским играма изборила освојивши злато на Европском првенству у Француској прошле године. Разлог суспензије је подршка коју је Ендеса лига пружила Евролиги и Еврокупу.

Иако је шпанска федерација имала намеру да суспендује ту одлуку лиге, асоцијација клубова није желела да одустане од подршке Евролиги.

Ове санкције би могле да утичу и на Србију која је добила организацију квалификационог турнира за Олимпијске игре у Београду.

 

ФИБА подржава ФИБА Европу

ФИБА је у суботу после састанка Извршног комитета издала саопштење у којем се наводи да у потпуности подржава ФИБА Европа.

Претходно се појавила информација да ће ФИБА суспендовати Шпанију са Олимпијских игара. Те одлуке нема у саопштењу, иако се наводи да светска кућа кошарке у потпуности подржава европски огранак своје организације.

- Након што смо примили извештај ФИБА Европе о последњим дешавањима у европском клупском такмичењу, одлучили смо да у потпуности подржимо ФИБА Европу - стоји у саопштењу у којем се даље наводи да ће наредне седмице бити одржан састанак са националним савезима, али и да ће на састанак бити позвана Евролига. Извршни комитет је затражио од ФИБА Европе да се састане са свим националним Савезима. Имплементација одлука на европском и светском нивоу ће уследити после овог састанка.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести