Србија ће бити још доминантнија у ватерполу

Да би ватерполо спорт учинили атрактивнијим гледаоцима и спонзорима и да би евентуално приближили слабије екипе водећим, челници ФИНА су одлучили да крену са променом правила игре. Као експериментално такмичење

изабрана је Светска лига и одлучено је да се игра у скраћеном базену за пет метара. Већ прво коло показало је да је игра бржа и атрактивнија. А то да ће промене слабије селекције приближити тренутно најбољима мала је вероватноћа, уколико слабији не промене систем рада. Доминантне репрезентације, као што је српска, скраћењем базена још су доминантније, што се потврдило у њеној утакмици са Шпанцима,победила је Србија чак са  9:1.

Селектор Румуније Дејан Станојевић, који је десет година био први помоћник Дејану Удовичићу,а затим и Дејану Савићу у српском тиму, покушава да нешто промени и побољша у игри наших источних суседа.

- Мој задатак у румунској репрезентацији је да направим концепт игре и систем рада по узору на најбољу ватерполо школу, а то је српска. Да би се стање поправило мора доста тога да се промени, али мора од нечега да се крене. У Будимпешти смо одиграли солидан турнир са два месеца припрема – каже Дејан Станојевић.

У односу на репрезентацију која је играла на Европском првенству у Будимпешти и ову која је стартовала у Светској лиги, променили сте пет играча.

-  Убацио сам пет јуниора како бих направио базу на основу које ће се развијати репрезентација у наредних шест година. То сам урадио зарад будућности, петорица играча којих сам се одрекао квалитетнији су јуниора. Предстоји нам велики и напоран рад како бисмо успели да уђемо међу пет, шест екипа у свету, што је циљ. Не побеђује индивидуални квалитет, већ колектив, систем и рад.

Светска лига се игра по новим правила. Шта мислите о том експерименту?

- Мора да се промени систем тренинга и они који на време то учине брзо ће се прилагодити. Сви који су мислили да ће сада слабије рептрезентације са новим правилима успети да се приближе јачима варају се. Напротив, они који су доминирали у базену дугом 30 метара биће још доминантнији у скраћеном. То је управо показало и прво коло у Светској лиги. Агресивнији, агилнији и квалитетнији ће бити још доминантнији. Грци, који су брзи и динамични, добили су скраћењем базена још већу предност у односу на Румунију. Технички и тактички обученије екипе су у предности.

Доминација Србије се наставила и после Европског првенства.

- Србија ће са новим правилима бити још доминантнија, а доминирала је у последењој деценији у свим сегментима. Сива еминенција светског и европског ватерпола Ђани Лонци био је делегат на утакмици Грчка - Румунија и у причи на техничком састанку је рекао да ако се усвоје нова правила, за која он није, да ће Србија бити толико доминантна да нико неће моћи да је победи. То само показује колико се цени српски ватерполо.

У чему је разлика између Србије, Мађарске, Црне Горе, Хрватске, као врхунских репрезентација и, на пример, Румуније?

- Тек када сам отишао у Румунију видео сам колика је разлика у раду, тренерима, квалитету, организацији. После десет година рада у српској репрезентацији и даље сам у некој врсти шока, јер сам тек доласком у Румунију схватио да играчи који играју на европским и светским првенствима не знају неке основне ватреполо елементе, што није случај у српској школи, као ни у осталим врхунским селекијама. Зато ће Румунији, као и осталим репрезентацијама, које нису у светском врху, требати много напорног рада како би се бар мало приближиле најбољима – сматар Станојевић.      

Г. Маленовић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести