Срећа погледала српску репрезентацију у жребу за Мундијал 2018.

Један од најлепших градова на свету Санкт Петербург био је фудбалски центар света. На церемонију коју могу само да приреде Руси, уз присуство председника највеће државе на свету

Владимира Путина и бројних високих званичника ове земље, челника ФИФА, на челу са председником Сеп Блатером, као и предстваника свих чланица Светске фудбалске асцијације и више легендарних играча, обављен је жреб за Мундијал 2018. године. Фудбалска Србија је с нестрпљењм чекала жребање европских репрезентација и након тога одахнула.Срећа је овога пута погледала српску репрезентацију, добила је ривале које би вероватно свако од нас пожелео.Србија је, опште је мишљење, имала много среће на жребу, на којем је учествовао и Предраг Рајковић, па ће за ривале имати Велс, Аустрију, Републику Ирску, Молдавију и Грузију.

Квалификације за Светско првенство у Русији 2014. године почеће 4. септембра 2016. године, а распоред мечева биће познат када се договоре ФИФА и УЕФА.

Победници група ће се аутоматски квалификовати на Светско првенство, док ће још четири учесника Мундијала из Европе бити позната после баража у којем ће играти осам најбољих другопласираних екипа.

Светско првенство у Русији, 21. по реду, биће одржано од 14. јуна до 15. јула 2018. године. Наша репрезентација је од Светског првенства 2010. године пропустила два велика такмичења, а пропустиће и наредно Европско првенство у Француској.

 

Европске квалификације 

Група А: Холандија, Француска, Шведска, Бугарска, Белорусија, Луксембург.

Група Б: Португал, Швајцарска, Мађарска Фарска Острва, Летонија, Андора.

Група Ц: Немачка, Чешка, Северна Ирска, Норвешка, Азербејyан, Сан Марино.

Група Д: Велс, Аустрија, Србија, Република Ирска, Молдавија, Грузија.

Група Е: Румунија, Данска, Пољска, Црна Гора, Јерменија, Казахстан.

Група Ф: Енглеска, Словачка, Шкотска, Словенија, Литванија, Малта.

Група Г: Шпанија, Италија, Албанија, Израел, Македонија, Лихтенштајн.

Група Х: Белгија, БиХ, Грчка, Естонија, Кипар.

Група И: Хрватска, Исланд, Украјина, Турска, Финска.

 

Проходан пут ка Мундијалу

Последњи пут наша А селекција учествовала је на светским првенствима (и уопште на великим такмичењима) 2010, када је у Јужној Африци завршила учешће у првој фази, као и четири године раније у Немачкој.

Мундијал у Јужној Кореји 2002 смо пропустили, а 1998. су наши играчи у дресовима са грбом СР Југославије стали у осмини финала, поразом од Холандије (1:2).  Сада је потпуно јасно да је пут ка Мундијалу у Русији сасвим проходан, ако не буде нових разочарања на терену, одвлачења енергије на домаће сукобе и дивљања на трибинама, које је и у актуелном циклусу папрено коштало и репрезентацију и Савез.

 

Предраг Рајковић: Надам се успеху

Имао сам само 11 година за време Светског првенства у Немачкој 2006. и пажљиво сам пратио утакмице своје репрезентације, Србије и Црне Горе. Нажалост, нису прошли добро, али надам се да ће 2018. српски тим успешније наступити у Русији. Светска првенства пратим од када сам био клинац, ту су увек велики играчи и велике утакмице. Одувек сам хтео да будем део свега тога - рекао је Рајковић пре жребања.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести