Стрелци једва отишли у Минхен

Српски стрелци су отпутовали на финале Светског купа, које ће се до 6. септембра одржавати у немачком граду Минхену. Наступаће: Дамир Микец (МК пиштољ), Зорана Аруновић и Бобана Величковић

(ваздушни пиштољ), Ивана Максимовић, Андреа Арсовић и Милутин Стефановић (сви ваздушна пушка). Од њих шесторо само је Бобана Величковић дебитант на финалу Светског купа. Први на ватрену линију ће данас Микец, док ће остали гађати у суботу. Освајачи медаља у свакој дисциплини у недељу ће гађати у ревији „Трофеј шампиона СИУС“  ваздушним оружјем, где је прва награда 5.000 евра.

Како је Ненад Петковић, генерални секретар Стрељачког савеза Србије, истакао, шесторо такмичара је у Минхен отпутовало уз огромне напоре и усмеравања средстава намењених за плате запослених, трошкова рада Савеза, струју и комуналије.

-  Организатор плаћа котизације, спавање, доручак и вечеру за учеснике и једног тренера, морали смо да обезбедимо новац за ручак и изнајмљивање комбија за превоз и путарине. Молили смо међународну федерацију да прими још једног тренера, који не остаје до краја већ се враћа, прихватили су, па је отишао Горан Микец, тренер Дамира Микеца. Други тренер је Бобан Маринковић. О трошку клубова или свом трошку отишли су и лични тренери Драган Доневић, Горан Максимовић и Јелена Аруновић – рекао је Петковић.

Петковић истиче да је ситуација са новцем критична и то у години када су постигнути историјски успеси, од којих је онај највећи да српско стрељаштво има деветоро стрелца за Рио, највише до сада.

- Молили смо Министарство омладине и спорта  за додатну помоћ, јер смо за ову годину добили 23 процената мање новца и то нас је и довело у овакву катастрофалну ситуацију. За одлазак у октобру на финале Лиге младих Европе у Шведску за шесторо стрелаца и два тренера потребно нам је 1,2 милиона динара а сада немо ни пару и ако нам се не помогне одказаћемо учешће. Већ крајем ове и почетком идуће године почињу такмичења која су део припрема за ОИ у Рију, чека нас и Првенство Европе у фебруару у Ђеру а знамо када почињу да пристижу буyетска средства па размишљамо да продамо и неке некретнине у власништву Савеза  да бисмо преживели. Али, то је као гашење великог пожара кофом воде.

Савез је суочен са дипломатским биткама, које су, судећи по неким последњим догађајима, унапред изгубљене.

- На састанку Админстративног савета Међународне федерације стрељачких спортова (ИШФ) 9. септембра одлучиваће се о пријему Косова. Стрељачки савез Србије упутио је писмо у коме захтева да се та тачка скине са дневног реда, јер по прописима ИСФ из једне земље, а Косово је по резолуцији 1244 још увек део Србије, не могу два савеза да буду чланови ИШФ. Знамо, међутим, како се завршио пријем у европску конфедерацију овог лета у Марибору, само су  Словачка и Србија гласале против, чак су за пријем биле и земље које нису признале Косово – казао је Петковић.

С. Р.

 

До сада 26 медаља

Стрелци Србије су у финалу Светског купа освојили до сада укупно 26 медаља – 13 златних и уједно толико и великих кристалних глобуса ИШФ, 11 сребних и две бронзане.

Велике кристалне глобусе имају Јасна Шекарић (шест), Горан Максимовић (три), Лидија Михајловић, Немања Миросављев, Стеван Плетикосић и Андрија Златић (по један).

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести