Швајгерова на челу колоне

У румунском летовалишту Мамаја, близу Констанце, одржава се Првенство Европе за жене. Учествују 110 шахисткиња из 27 земаља, а боје Србије брани ЖВМ Марија Манакова.

Први фаворит по рејтингу је бивша светска шампионка Антоанета Стефанова, а за њом следе Грузијка Лела Јавакишвили, Рускиња Наталија Погонина и Немица Елизабет Пец. Титулу је требало да брани Украјинка Наталија Жукова, али она не учествује на турниру тако да ће ове године Европа добити нову шампионку.

Да је турнир изузетно јак говори и чињеница да после 5. кола ниједна учесница нема максималан учинак, а од фаворита по рејтингу једино је Рускиња Александра Горјачкина тренутно у првих пет. На првом месту са 4,5 поена издвојила се млада Израелка ЖИМ Јулија Швајгер, а иза ње је група од осам шахисткиња које су сакупиле по 4 поена. Међу њима је и искусна Туркиња ИМ Екатерина Аталик, иначе победница Шампионата Европе 2006. године, украјинска репрезентативка ИМ Ина Гапоненко, затим пријатно изненађење ИМ Кристина-Адела Фојшор из Румуније, као и већ поменуте ЖВМ Александра Горјачкина, ВМ Антоанета Стефанова и ИМ Елизабет Пец.

Наша представница ЖВМ Марија Манакова до сада је освојила два поена, али надамо се да ће у наредним дуелима показати свој раскошни таленат и одиграти још неку лепу партију попут оне из 3. кола, када је ремизирала са другим фаворитом на турниру Лелом Јавакишвили.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести