Тошић спасио Србију пораза у Јерменији

Фудбалска репрезентација Србије ремизирала је вечерас 1:1 са Јерменијом у Јеревану у првој утакмици И групе квалификација за првенство Европе 2016. године.

ЈЕРЕВАН: Стадион „Република“, гледалаца 8.000, судија: Хаген (Норвешка). Стрелци: Арзумањан у 73. за Јерменију, а З. Тошић у 90. минуту. Жути картони: Харојан (Јерменија), а Настасић и С. Митровић (Србија).

ЈЕРМЕНИЈА: Березовски 7, Хаванисјан 6, Харојан 6, Арзумањан 7, Воскањан 6, Хајрапетјан 6, Мкртчјан 6 (Ховаспјан), Артур Едигарјан 6, Пицели 7 (Карапетијан), Саркисов 7, Манучарјан 6 (Дашијан).
СРБИЈА: Стојковић 7, Ивановић 6, Настасић 6, С. Митровић 5, Коларов 5, Гудељ 5 (А. Митровић), Матић 6, З. Тошић 6, Марковић (Кузмановић 6), Тадић 5, Ђорђевић 5 (Лазовић).

Обрукали су се поштено „орлови“ већ на старту квалификација за ЕП. Тужан а уједно и срећан реми изборили су против скромне селекције али великог срца, Јерменије. Да ли се то наша туробна фудбалска историја понавља? И пре седам година у Јеревану кобан је био реми који нас је удаљио под командном палицом Клементеа од европске смотре фудбала. Очигледно, ни искусни Холанђанин Дик Адвокат нема чаробни штапић за промену менталитета наших момака чији квалитет није споран, али изгледа само на папиру. Спашавали смо живу главу подно Кавказа, били на рубу провалије, али је Стојковић одбранио пенал, а у 90. минуту лепим поготком Зоран Тошић је обезбедио тај мршави бод.

Селектор Адвокат, како је и најавио, није направио ни једну измену у односу на тим који је недавно супротставио Французима. Домаћин силно ослабљен, без неколико стандардних играча, на челу са првом звездом Мхтаријаном. Улогу фаворита препустили су Србији, у дуел ушли са девизом да би „чудо“ могло да их доведе до позитивног скора.

„Орлови“ су од самог старта наметнули притисак, контролисали игру, али био је видљив и грч што је проузроковао недостатак завршног паса. Коларов је снажно шутирао из слободног ударца са преко 25 метара у голмана Березовског у 14. миниту што је било и прво узбуђење на мечу. Нешто касније лепу соло акцију окончао је Тадић шутем са дистанце али је поново голман Јермена на правом месту. Расположени Лазар Марковић у једном дуелу зарадио је повреду, па је већ у 26. минуту морао у свлачионицу. Шансу је добио Кузмановић и у 28. минуту покушао је лукавим ударцем да изненади Березовског који још једном правовремено реаговао. Можда смо до гола могли и минут касније када је после корнера Ивановић био сам у казненом простору али је главом слабо шутирао.

Домаћин се определио за контра нападе и први пут су озбиљније запретили у 31. минуту, када је Пицели са ивице шеснаестерца добро шутирао, али је и Стојковић био будан.
У финишу полувремена пао је ритам меча, а Србија је створила још једну изгледну прилику за погодак. Овога пута Зоран Тошић је после два сјајна дриблинга покушао да изненади Березовског који је новом интервенцијом већ тада зарадио епитет најбољег на терену.

У наставку, видело се, да нервоза полако улази у редове српског тима. Мало тога је функционисало како треба, везни ред није имао идеју,  Ђорђевић је био усамљен и немоћан у нападу. Заиста је јадно изгледао наш национални тим против фанатично борбених Јермена. Зашто су се конци игре из првог дела погубили, односно покидали питање је за нашег селектора „малог генерала“.

Поред статичне одбране „орлова“ у 73. минуту домаћин је стигао и до вођства. Саркисов је послао употребљив центар шут кроз ваздух је запливао Арзумањан и лопту главом закуцао у мрежу. Добили су Јермени крила, подршку са трибина, а измене које је начинио Адвокат нису направиле помак на терену. Убачени су у ватру Лазовић и Александар Митровић али чини се прекасно.

Чинило се да је резултатска катастрофа сасвим близу. У 82. минуту   Стефан Митровић је срушио у казненом простору Саркисова, Норвежанин Хаген можда престрого али без оклевања показао на белу тачку. На сцену ступа виртуозни Владимир Стојковић који је зауставио шут Пицелија, а затим још једном интервенцијом успео да спасе своју мрежу.Већ отписани „орлови“ у 90. минуту стижу до изједначења. Након не баш организоване акције докопао се лопте Зоран Тошић и добро одмереним ударцем најзад матирао времешног Березовског (40).

Свакако надали смо се победи, морамо бити задовољни и овим мршавим ремијем. Ипак, разочарање је огромно јер у ваздуху просто лебди питање када ће орлови успети да елиминишу раскорак између вербалног оптимизма и конкретних дела на терену. Већ у уторак их у Београду очекује ново искушење против Албаније.

З. Рангелов
 

Председник Николић у ложи

Имала је Репрезентација Србије и подршку из Вип ложе на стадиону „Република“. Председник Србије Томислав Николић пратио је меч у друштву првог човека Јерменије Сержа Саргасијана са којим је у току дана имао разговоре о унапређењу, пре свега, економске сарадње две земље. „Орловима“ ни помоћ и подршка председника овога пута нису помогли.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести