Убијен српски навијач у Истанбулу

Навијач Црвене звезде Марко Ивковић (25) убијен је у петак увече у близини спортске хале у Истанбулу где је српски кошаркашки клуб играо са Галатасарајем. Генерални конзул Србије у Истанбулу Зоран Марковић

рекао је Танјугу да је наш навијач убоден ножем у груди у тучи испред хале „Абди Ипекчи” где се играла кошаркашка утакмица Галатасарај - Црвена звезда.

Према његовим речима, ово је „терористички акт на наше грађане од стране турских хулигана”. Српски конзул је рекао да је реанимација младића трајала пет сати и да је он умро од обилног крварења, мада су се турски лекари изузетно борили за његов живот.

Марковић је рекао да се ради о трагичном догађају, да је упозорио да је утакмица високог ризика и да је организација утакмице била веома лоша.

- Пошто је тренер Галатасараја дао изјаву да су наши навијачи терористи који су дошли да тероришу турски народ, ја кажем да је он терориста и стојим иза тога”, рекао је српски конзул.

Марковић је рекао да је после поноћи био у полицији и да се ту налазио један од српских навијача сведока који је давао изјаву у присуству четири службеника конзулата.

Конзул је навео и да су остали српски навијачи који су дошли аутобусима отишли из Истанбула.

- Три аутобуса су отишла. Они  имају полицијску пратњу и захтевао сам од саобраћајне полиције да прођу без задржавања и заустављања и да на граничном прелазу пређу уз минимум потребне процедуре - рекао је Марковић.

Трагичан инцидент догодио се испред дворане Абди Ипекчи, где су навијачи Галатасараја напали групу од око 400 присталица српског клуба, који су допутовали на утакмицу.

Они нису могли да уђу у дворану, јер је организатор прекршио договор и онемогућио им да купе улазнице, након чега је дошло до туче и инцидената испред дворане, па је интервенисала полиција.

Турски хулигани гађали су пристаице Црвене звезде каменицама и бакљама, а у општем метежу један је потегао хладно оружје.

Током утакмице коју је Галатасарај у усијаној атмосфери добио после два продужетка са 110:103 навијачи турског клуба у неколико наврата скандирали су „Косово, Косово”, док је тренер Ергин Атаман после меча назвао навијаче Црвене звезде „терористима”, алудирајући на инциденте уочи сусрета два клуба позната по ратоборним навијачима.

 

Вучић тражи хитну истрагу

Председник Владе Србије Александар Вучић изразио је запрепашћење злочиначким убиством које је почињено над грађанином Србије и рекао председнику Владе Републике Туирсјке Ахмету Давутоглуу да Србија захтева хитно проналажење и хапшење убице и његово најстроже кажњавање.

Како је саопштила владина Канцеларија за сарадњу са медијима, Вучић је рекао Давутоглуу да шеф стручног штаба Кошаркашког клуба Галатасарај Ергин Атаман, није добродошао у Србију, после изјаве у којој је убијеног младића, као и све остале навијаче Црвене звезде, оптужио за тероризам.

Председник Владе Србије истакао је да је Србија само пре неколико недеља дочекала троструко бројнију групу навијача фудбалског клуба Бешикташ и обезбедила им пуну сигурност и безбедност у Београду.

Давутоглу изразио је жаљење што је један млади људски живот угашен и обећао је да ће турске власти учинити све да се починилац злочина пронађе и изведе пред лице правде.

 

Турском амбасадору уручен демарш

Министарство спољних послова Србије уручило је демарш амбасадору Турске у Београду  Мехмету Кемалу Бозају због убиства навијача Црвене звезде у Истанбулу где се играла кошаркашка утакмица Галатасарај-Црвена звезда.

- Тражимо истину о том злочиначком акту- рекао је министар иностраних Дачић.

Он је подсетио да су пре више од недељу дана турски навијачи били у Београду због једне утакмице и нагласио да су дочекани уз велике мере безбедности.

 

Човић: Марко је убоден с леђа

Смрт навијача Црвене звезде у Истанбулу је узбркао страсти. Председник вицешампиона Србије Небојша Човић с тим у вези сазвао је конференцију за новинаре.

- Навијачи Звезде су се окупили у непосредној близини дворане, где је у пратњи турске полиције, која их је водила до хале, дошла до хале. Поставља се питање зашто полиција води навијаче Звезде према хали, ако после извесног временског периода њима забрањује улаз у халу?! Када су стигли испред дворане, дошли су пред навијаче Галатасараја. Не треба много мудрости ни памети да се схвати шта онда почиње да се догађа - међусобно провоцирање, вређање, па каменице. Још неколико навијача Звезде је повређено. А, онда је дошла до сукоба. Причам само оно што се догодило заиста - објашњава Небојша Човић.

Председник Звезде открио је и шта се догодило пред халом, као и како је Марко Ивковић изгубио живот.

- Догодило се то да је полиција хтела да одбије навијаче Звезде сузавцем и димом, а у том диму је уследио још један напад навијача Галатасараја. Марко је убоден с леђа, био је на зачељу колоне и није учествовао ни у каквом насиљу. Кренуо је да се повлачи, да бежи.

Човић је објаснио и да је турска полиција променила првобитни извештај, као и да је једног навијача Звезде приморавала да потпише изјаву којом потврђује да је Марко изгубио живот у међусобној тучи Београђана у Истанбулу?!

- Први извештај турске полиције говори о томе. У међувремену су направили припрему. Неодговорна изјава Атамана је била припрема за оно што је требало да ураде медији, а они су почели да спинују и да представљају како је младић погинуо у међусобном сукобу српских полиција. Пре тога је извештај био другачији и то наш конзул јако добро зна.

Додао је...

- При томе су задржали младића који се зове Ненад Вучићевић, 1990. годиште, и по сваку цену су тражили од њега да потпише изјаву како су конципирали.

Знам да је ово догађај незгодан за турску државу, али не могу да генерализујем ствари. Имали смо контакте и са турским амбасадором у Београду, који је све учинио да наши навијачи уђу да гледају утакмицу, искрено је то радио, потпуно свестан шта може да се догоди”.

Галатасарај је већ током меча објавио саопштење да Црвеној звезди није могао да прода карте, јер су све биле распродате. Број празних места у дворани јасно га демантује.

- Да се овде ради о лажи и да смо лагани говоре слике и податак који је објављен. Капацитет је 12.000, јуче је било 8.143 гледалаца. Некоме је стало да навијачи Звезде не уђу. Добили смо од Галатасараја одређени број карата, ушло је око 60 људи, на посебна места, где седе и званичници турског клуба. Да организација утакмице није била у реду доказују и догађаји у хали.

За длаку је избегнут напад навијача Галатасараја на простор који се назива ложом. Ту је турска полиција успела да реагује и да спречи.

 

Турска полиција: Страдао у окршају звездаша

Турска полиција саопштила је да је навијач Црвене звезде, који је убијен је у близини спортске хале у Истанбулу, страдао у међусобном окршају навијача српског клуба.

- Дошло је до инцидента између навијача Црвене Звезде, који нису имали карте за кошаркашку утакмицу - наводи се у извештају полиције које је пренео лист „Хуријет”. - Две групе навијача су бацале каменице и флаше једни на друге, али је полиција успевала да их држи раздвојенима. Дошли смо до сазнања да је један навијач избоден на смрт док је полиција пратила навијаче црвено-белих даље од места сукоба.

 

 

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести