Удовичић: Неопходна професионализација спортских клубова

Министар омладине и спорта Вања Удовичић изјавио је данас да је неопходна професионализација спортских клубова и да се интензивно ради на проналажењу правих решења за то, у шта су,

осим ресорног укључена и друга министарства.
"Влада Србије неће одустати од циља, професионализације српских клубова и то јесте једино решење за начин финансирања убудуће, али потребан је општи конзензус. Ради се на томе, и не само Министарство спорта већ и Министарства финансија и привреде и сам премијер су укључени и мислим да ћемо у неком наредном периоду моћи конкретније да изађемо пред јавност", рекао је Удовичић за РТС.

Он је указао да је неки вид професионализације клубова неоходан, а у спорту тренутна ситуација неће бити дугорочно одржива и да се ради на проналажењу правих решења. "Дуг је пут од формалне до конкретне подршке", рекао је он.
Упитан за измене Закона о спорту Удовичић је казао да ће настојати да у првој половини године дође до измена и допуна или новог закона о спорту.
Удовицицћ је навео да је 2014. година била година спорта о да је била рекордна по броју освојених медаља на међународној сцени, ако и да се нада да ће 2015. бити још боља.

Како је казао, 2014. је нажалост, упамћена и као година мешања политике у спорт.
"Ја сам у саопштењу пре месец дана рекао да ме плаши бућуцност међународног спорта јер када се допусти улазак политике у спорт онда не знате како и ко ће бити тај који ће одређивати будућност међунардног спорта. Спорт има јасна правила и границе, а ако се то наруши доводи се у питање интегритет спорта", рекао је Удовичић.

Како је казао, то је озбиљан проблем којим се баве све међународне институције и није само проблем у Србији, већ и шире и траје дуги низ година.
Говорећи о буџету свог министарства Удовицћц је казао да ће бити новца за нормално функционисање како омладинског сектора, тако и самог сектора за спорт.
У прошлој години влада је исплатила национална призања за 560 спортиста, као и 360 стипендија за категорисане спортисте међу којима су и јуниори.
Додао је да се 96 савеза финансира из буџета и да ће тако бити и ове године.

Опредељена су средства за инфраструктурне пројекте и објекте без чега се, како је казао, не може. За младе таленте неће бити смањења новца, и 1.200 студената ће добити стипендију, као и претходне године.
Њих 800 је на основним студијама, 400 на мастер студијама, а 500 ће наставити усавршавање у иностранству.
"То је за похвалу и једна смо од ретких земаља која даје овакав постицај младим талентима", рекао је Удовичић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести