Ухапшено шест функционера ФИФЕ, двојица потпредседника

ЦИРИХ: Швајцарска полиција ухапсила је јутрос рано, на захтев власти САД, шест функционера ФИФЕ, који су оусмњичени за мито и рекетирање, саопштено је из полиције.

Представници спортских медија у фирми за промоцију спорта наводно су били укључени у плаћање мита финкционерима ФИФЕ и њених подорганизација, у укупном износу од 100 милиона долара, саопштило је швајцарско Министарство правосуђа, преноси АФП.

Министарство: Осумњичени за корупцију од 1990. до данас
Званичници Међународне фудбалске федерације (ФИФА) који су јутрос ухапшени у Цириху терете се за корупцију у периоду од раних деведесетих до данас, саопштило је Министарство правосуђа Швајцарске (ФОЈ).

Шесторица званичника ФИФА ухапшено је рано јурос у луксузном хотелу у Цириху, по захтеву америчких власти за изручење.

"Америчко тужилаштво за источни дистрикт Њујорка води истрагу против ових особа под сумњом да су примали мито у периоду од раних деведесетих година до данас", каже се у саопштењу ФОЈ и додаје да се ради о суми од око 100 милиона евра.   

Међу ухапшенима су и потпредседници ФИФА Џефри Веб и Еухенио Фигерадо, пренео је Њујорк тајмс.

Како преносе светске агенције, на листи оптужених је десет особа, од којих неки нису били у Цириху.

На листи су још Џек Воринер, Хулио Роча, Костас Такас, Рафаел Ескивел, Хосе Марија Марин и Николас Леос.

ФИФА се за сада није огласила поводом хапшења, али је најавила конференцију за новинаре с почетком у 11 сати.

Швајцарска блокирала "сумњиве" рачуне у неколико банака
Министарство правосуђа Швајцарске (ФОЈ) блокирало је рачуне у неколико банака после хапшења званичника Међународне фудбалске федерације (ФИФА) оптужених за корупцију.

Како преноси агенција Ројтерс, ФОЈ је блокирало рачуне за које се сумња да је преко њих текао новац за подмићивање.

"У складу са три захтева америчког правосуђа за правну помоћ, ФОЈ је наложило блокаду рачуна у неколико банака кроз које је текао коруптивни новац, као и заплену неких банчиних докумената", саопштила је канцеларија ФОЈ и саопштила имена седам ухапшених званичника ФИФА - Еухенио Фигерадо, Едуардо Ли, Марија Марин, Хулио Роча, Костас Такас, Џзефри Веб и Рафаел Ескивел.

УЕФА заседа поводом хапшења у ФИФА
Председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Мишел Платини заказао је седницу Извршног комитета поводом истраге која се води против званичника Међународне фудбалске федерације (ФИФА).

"Наш Извршни комитет састаће се данас поподне, а за сутра је заказана седница представника свих национаналних асоцијација, тако да нема шта да се каже до вечерас, или сутра ујутро", рекао је Платини.

Амерички званичници: Деветорица оптужена за корупцију
Деветорица високо позиционираних званичника Међународне фудбалске федерације (ФИФА), укључујући два потпредседника, оптужени су за корупцију, саопштиле су данас америчке власти.

Оптужница од 47 тачака изречена у федералном суду у Њујорку, терети осумњичене за изнуду, прање новца и превару у разрађеној шеми која функционише већ две деценије, саопштило је америчко Министарство правосуђа.

ФИФА: Избори по плану, Мундијали остају Русији и Катару
Међународна фудбалска федерација (ФИФА) поздравља истрагу корупције која се спроводи против њених чланова, након халшења шесторице званичника ФИФА у Цириху.

ФИФА је саопштила да ће упркос хапшењу, одржати планиране изборе за председника те организације који су планирани за 29. мај, а на којима су кандидати актуелни председник ФИФА Сеп Блатер и јордански принц Али бин ал Хусеин.

Такође, ФИФА је сопштила да ће Мундијали 2018. и 2022. бити одржани у Русији и Катару, како је планирано.

Како преноси агенција Ројтерс, ФИФА је на конференцији за новинаре саопштила да ће потпуно сарађивати са истражним органима у вези истраге која се води поводом оптужби за корупцију њених званичника.

Међу ухапшенима у јутрошњој акцији полиције у луксузном хотелу у Цириху били су и потпредседници ФИФА Џефри Веб и Еухенио Фигерадо.

Хапшење званичника ФИФА уследило је на захтев америчких власти за изручење, због корупције и примања мита од око 100 милиона долара од раних деведесетих година до данас.

Тужилаштво истражује доделу СП Русији и Катару
Швајцарско федерално тужилаштво отворило је истрагу поводом доделе организације два фудбалска шампионата - 2018. и 2022. године.

Канцеларија швајцарског јавног тужилаштва саопштила је да је покренута истрага против "непознатих лица осумњичених за проневеру и прање новца" у вези са доделом организације Мундијала Русији и Катару.

Како је наведено "тужилаштво је дошло у посед електронских података и докумената у седишту ФИФА, као део истражног процеса".

Швајцарска федерална полиција саопштила је да ће испитати десеторицу чланова Извршног комитета ФИФА који су учесвовали у гласању у децембру 2010. године.

Принц Али: Тужан дан за фудбал
Кандидат на изборима за председника Међународне фудбалске федерације (ФИФА) јордански принц Али бин ал Хусеин поводом хапшења званичника ФИФА рекао је да је ово тужан дан за фудбал.

"Ово је тужан дан за фудбал", рекао је Али новинарима агенције АФП.

Швајцарска полиција ухапсила је данас у луксузном хотелу "Баур ау лац" у Цириху шесторицу званичника ФИФА, по захтеву за изручење америчких власти.

Ухапшени званичници ФИФА оптружени су за примање мита у вредности од више од 100 милиона долара и то деведестих година на турнирима у САД и Латинској Америци.

Како преноси Њујорк тајмс, међу ухапшенима су потпредседник ФИФА Џефри Веб, као председник Фудбалске федерације Костарике Едуардо Ли.

Мутко: Хапшења немају везе са избором Русије за домаћина
Министар спорта Русије Виталиј Мутко изјавио је данас да хапшење званичника Међународне фудбалске федерације (ФИФА) нема везе са избором Русије за домаћина Мундијала 2018. године.

Ухапшени се терете да су у периоду од деведесетих година до данас у САД и Латинској Америци примали мито у вредности од око 100 милиона долара.

Русија је изабрана за организатора СП 2010. године, када је и Катару додељено домаћинство Мундијала 2022.
 

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести