Ваљевчани на деоби првог места

На Купу европских шампиона, који се игра у Новом Саду, Србија је тренутно међу водећим земљама. Наиме, шампион Србије, екипа ВШК Свети Николај Српски из Ваљева,

 после 3. кола, налази се на деоби 1. места са максималних 6 меч бодова. За ову одличну екипу наступају позната имена светског шаха – Шакријар Мамеђаров, Ричард Рапорт и Александар Морозевич, као и тројица наших најбољих играча Иван Иванишевић, Роберт Маркуш и Милош Перуновић.

Овај дрим тим је у првом колу просто почистио екипу Перфект са 6:0, а затим је са 4:2 пала и екипа Топ из Казања, за коју наступају велемајстори светског калибра Владислав Артемиев, Гата Камски и Артем Тимофеев. Посебно велики успех Ваљевчана је победа у трећем колу над фаворизованом екипом ОР Падова за коју играју двојица од 10 најјачих светских шахиста – Максим Вашје-Лаграв и Левон Ароњан! Управо су они били мете врло расположених Мамеђарова и Рапорта који су освојили два важна поена и тако донели Србији велику радост и прилику да се бори за неко од одличја. Наши ће у 4. колу бити на новом испиту против такође боље рангиране екипе Бронзани коњаник, за коју играју Петер Свидлер, Лејниер Домингез Перез, Никита Витјугов, Ксиангзи Бу, Максим Матлаков и Владимир Федошеев.

И остале наше екипе у опен секцији су за сада успешне, па је тако екипа Црвене звезде са 4 меч бода тренутно на деоби од 11. до 28. места. За црвено-беле играју велемајстори Дејан Антић, Бошко Абрамовић и Стефан Ђурић, интермајстори Радован Говедарица и Саша Величковић, као и ФИДЕ мајстор Боривоје Вујачић. Посебно треба похвалити млађану екипу Омладинског шаховског клуба Параћин чији се играчи изузетно добро носе са много старијим и искуснијим шахистима, сакупивши до сада 3 меч бода, колико има и екипа Итаке.

Од недавно млади велемајстор Милан Зајић ослонац је параћинске екипе, а раме уз раме са њим су и интермајстор Никола Радовановић, Стефан Младеновић, Урош Цветановић и Матија Ивић, као и искусан ФИДЕ мајстор Дејан Бранковић. Када је реч о младости и таленту, и Итака се има чиме похвалити будући да у својим редовима има велемајстора Александра Инђића, интермајсторе Марка Ненежића, Гојка Вучинића и Ивана Шаренца, као и Вука Дамјановића. Ослонац екипе чине искусни шахисти – велемајстор Бојан Вучковић, интермајстор Ранко Шуханек и појачање из Индије велемајстор Сетураман.

По просеку година вероватно најмлађа наша екипа је тим Јелице из Горачића за који наступају велемајстор Бобан Богосављевић, интермајстори Милош Рогановић и Михајло Радовановић и веома талентовани кадети Вук Ђорђевић и браћа Лука и Јанко Радовић. Јелица тренутно има 2 меч бода, али треба нагласити да је у другом колу изгубила од одличне екипе Алкалоида, која је други носилац на турниру. Том приликом је Милош Рогановић направио изузетан подвиг ремизиравши са одличним Русом Дмитријем Андрејкином.

И женска екипа Јелице из Горачића, наш једини представник на турниру дама, за сада се добро носи са најбољим светским шахисткињама. Окосницу ове изузетно шармантне екипе чине две некадашње шампионке Србије интермајстори Марија Ракић и Јована Ерић, затим млада шахисткиња у успону Адела Великић, а значајно појачање у виду искусних играчица представљају велемајстори Наталија Жукова и Светлана Прудњикова. После 3. кола Јелица се са 3 меч бода налази на високом 6. месту и у наредном колу ће укрстити копља са екипом Топ из Казања, за коју на првој табли игра интермајстор Алиса Гаљамова.

Редовна кола се играју сваког дана од 15 часова, а за комплетан светски шаховски аудиторијум путем интернета стручне коментаре најзанимљивијих партија дају велемајстор Ерик Хансен и наш интермајстор Миодраг Перуновић. Куп шампиона се завршава 12. новембра. 

И.Узелац

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести