Велшани прошлост, Белоруси су сад на реду

ЧЕСТЕР: По завршетку 2. кола квалификација за Лигу Европе, фудбалери Војводине остали су једини представник Србије у овом такмичењу.

(Од нашег специјалног извештача)

Нажалост, Партизан и Чукарички нису преживели двобоје са пољским Заглебјем, односно мађарским Видеотоном, па ће углед наше земље у другом по снази и квалитету надметању на Старом континенту бранити једино новосадска екипа. Војводина је лако прескочила прве две степенице зване Бокељ и Конахс кеј и практично је већ почела припреме за нови изазов звани Динамо Минск. Прва утакмица на програму је у четвртак на стадиону „Карађорђе, реванш је седам дана касније у главном граду Белорусије. Како су остали од наших екипа сами у овом такмичењу терет на плећима новосадских фудбалера се повећала с обзиром да ће очи домаће фудбалске јавности бите упрте у њих.

У реваншу, на малом стадиону у Рилу, тим тренера Ненада Лалатовића био је спреман да одговори настојањима Конахс кеја да некако стигне до великог изненађења. Тренер Велшана Енди Морисон најављивао је много бољу игру него у Новом Саду, уздао се у повратак неколицине играча у екипу, али, осим почасног гола, фудбалери с Острва ипак нису били у истој категорији са Војводином. Још када је капитен Дејан Мелег мајсторски, већ у 7. минуту, савладао голмана Данбија, верујемо да је и шкотском стручњаку било јасно да је гајио само лепе жеље,а у суштини илузије. Ствари су брзо дошле на своје место, Воша је диктирала темпо и начин игре, па је Велшанима преостало једино да наставе оно што су започели на „Карађорђу“ – да провокацијама и прљавом игром пробају да макар стигну до једног гола.

- Добро смо отворили сусрет и постигли гол на време – анализирао је утакмицу с Конахс кејом Ненад Лалатовић. – Они ни после примљеног гола нису мењали ништа у својој игри, враћали су се у дефанзивни блок, а на терену мањих димензија било је тешко успоставити пас-игру. Држали смо конце игре у нашим рукама, створили још неколико шанси попут оне Малбашићеве и Палочевићеве, док ривал није направио ништа пред нашим голом. Наставили смо у истом стилу и у другом полувремену, постигли и други гол и створили још неколико шанси, а једино што су Велшани урадили био је тај гол, који је уследио после шута Вајлда по земљи. Задовољан сам приступом играча утакмици, посебно игром у скоку. Оно што игра Конахс кеј није био фудбал, већ дуел пун скокова и дугих лопти, укомпонованих са сталним провокацијама којима смо, срећом, успели да добро одговоримо. Наравно, увек може да се игра боље, али задовољан сам начином на који су играчи одрадили задатке, резултатом и чињеницом да смо прошли даље. То много значи нама, као клубу и српском фудбалу. Чекају нас утакмице с Динамом из Минска и верујем да ће на трибинама стадиона „Карађорђе“ бити још више гледалаца у односу на претходне две утакмице и да ћемо имати још већу подршку.

Имао је Лалатовић и одређених замерки на поједине делове утакмице у Рилу.
- Знали смо како ће Конахс кеј играти, да ће пробати да нас увуче провокацијама и неке потенцијално непријатне ситуације, а опет смо, у појединим моментима, дозволили себи да баш то урадимо и добијемо, потпуно беспотребно, жути картон после једног вербалног дуела Малбашића и противничког играча. И то при вођству од 2:0... Јесу Велшани пргава екипа, агресивни су и снажни, склони и да ударају, али нисмо себи смели да дозволимо да прихватимо такав стил. То су неки детаљи, али, понављам, задовољан сам нашим издањем, чињеницом да смо оба гола постигли после прекида, ривалу то исто нисмо дозволили и потпуно заслужено прошли смо даље.

Замолили смо шефа струке да прокоментарише игру капитена Дејана Мелега, који је маестрално предводио саиграче.
- Пре свега, ми смо колектив и не желим никога појединачно да истичем. Дејан Мелег је капитен, вођа овог тима, али сви играчи заслужују комплименте и прелазну оцену због сјајног приступа обавезама, што нису одустајали од остварења циља, нису се плашили, стављали су главу тамо где други можда не би ни ногу. Једино ми је жао што нисмо постигли два-три гола више, била нам је нешто слабија завршница. Мораћемо још на томе да радимо, то је сигурно. 

На крају, Лалатовић је посебно апострофирао следеће:
- Захвалио бих се нашим навијачима који су били бучнији од присталица домаћег тима. Помогли су нам да се осећамо као код куће и пуно нам је значило то што су били уз нас и у Велсу – истакао је Лалатовић.

А. Предојевић

Капитен Мелег: Није нам било лако

Дејан Мелег је у Рилу два пута матирао голмана Данбија.
- Најважније је то што смо прошли у 3. коло квалификација за Лигу Европе и тиме успунили циљ који смо имали. Немојте да мислите да нам је било лако у ова две дуела с Велшанима, јер је реч о физички снажном тиму, екипи која не бира начин да дође до неког свог циља и морали смо да уложимо доста снаге и умећа како бисмо је савладали. Идемо даље, већ нам је у мислима Динамо из Минска – казао је Мелег.

Захвалност генералном спонзору
Ненад Лалатовић посебно је желео да истакне захвалност комплетне екипе председнику клуба Зорану Шћепановићу на подршци, као и новом генералном спонзору, компанији Енерготехника Јужна Бачка.

- Председник Шћепановић нам је пружио снажну подршку пред почетак сусрета у Рилу, био је уз нас на трибинама. Уједно, он нас је обавестио да је клуб после дуго, дуго времена добио генералног спонзора, компанију Енерготехника Јужна Бачка. Користимо прилику да се захвалимо и господину Драгољубу Збиљићу на томе што је препознао квалитет у Војводини, надамо се да ћемо имати одличну сарадњу и да ћемо у будућности заједничким снагама правити још боље резултате – поручио је Лалатовић.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести