ВН Јапана: Маркесу титула, Лоренцу победа

Шпанац Марк Маркес, возач Репсол Хонде успео је да одбрани титулу у “краљевској класи” у Мото ГП шампионату на Великој награди Јапана воженој на стази “Твин Ринг Мотеги” освојивши друго место са заостаком од 1,638 секунде.

На овој трци је победио Шпанац Хорхе Лоренцо у времену од 42:21,259, а трећи је био Италијан Валентино Роси на Јамахи са заостатком од 2,602 секунде. На старту трке водио је Роси, али га је Маркес претекао у петом кругу и на челу остао до краја трке. “Доктор” је једно време водио борбу са Маркесом, али ју је онда изгубио. Лоренцу је ово била друга победа у сезони.

Маркес је до титуле дошао захваљујући томе што је кроз циљ прошао пре тимског колеге и сународника Данија Педросе, који је био четврти у Јапану и Росија. “Доктор” се овим пласманом изједначио по броју бодова са Педросом у генералном пласману, па ће се њих двојица на преостале три трке борити за друго место са Лоренцом. Маркес има 312 бодова, 82 више од Росија и Педросе (230), а Лоренцо има 227.

Маркес је постао најмлађи двоструки светски шампион у историји и први возач који је успео да одбрани титулу после Росија у најјачој класи. Такође, млади Шпанац је први после Кенија Робертса који је у прве две сезоне у краљевској класи освајао титуле, 1978. и 1979. године. Маркес је у фебруару ове године напунио 21 годину, а у Мотегију, на Хондином домаћем терену дошао је до четврте титуле светског шампиона, пошто је претходно по једном био најбољи у класи до 125 кубика, 2010. године, и категорији Мото 2, 2012. године.

У Мото 2 класи славио је Швајцарац Томас Лути (Сутер) у времену од 42:50,219 испред Шпанаца Маверика Вињалеса (Калекс) са заостатком од 1,209 и Естевеа Рабата (Калекс) са заостатком од 3,631 секунде. Лути је у вођство дошао у првом кругу и задржао га дио краја забележивши први тријумф после 2012. Тито Рабат је трећим местом дошао до важних бодобова у броби за титулу и сада има 294, а следе га Финац Мика Калио са 256 који је у Јапану био пети и Вињалес са 224.

У Мото 3 класи славио је Шпанац Алекс Маркес (Хонда) у времену 39:26,830 тик испред сународника Ефраина Васкеза (хонда) и Јужноафриканца Бреда Биндера (Махиндра). Шансу за победу у последњем кругу имали су Аустралијанац Џек Милер (КТМ) и Британац Дани Кент (Хускварна), али су направили грешку коју је искористио Маркес, обишао их и победио. Због контакта Милер и Кент су до краја остали без подијума и завршили на петом и шесто месту. Маркес три трке пре краја има 231 бод, Милер 206, а Алекс Ринс (Хонда), који је у Јапану био 10. има 194.
Наредна трка вози се следеће недеље за Велику награду Аустралије, а потом су на програму надметања у Малезији и Валенсији.

Г. М.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести