Војводина освојила трофеј Купа изазивача!

У Европи има један град, сви га знају као Нови Сад, а ја га зовем Српска Атина, у њему игра моја Војводина! Орила се песма одбојкаша Војводине НС семе у Лисабону

Бенфика – Војводина НС семе 3:2 (24:26, 21:25, 25:16, 25:23, 15:10)

ЛИСАБОН: Градска дворана, гледалаца: 1.500, судије: Маренк (Француска), Келенбергер (Немачка).

БЕНФИКА: Лопес 14, Реиш 6, Силва 9, Касаш (л), Гашпар 7, Оноре 2, Оливеира 10, Дијаз 21, Круз 6, Соареш 11, Авиз 2, Маргаридо 1.

ВОЈВОДИНА НС СЕМЕ: Симић 8, Коларић, Ч. Станковић 7, Петровић 1, Надаждин 3, Катић 17, Јовановић 2, Пековић (л), Петковић 2, Лубурић 9, М. Станковић 7, Милутинов 4.

по освајању европског Купа изазивача и највећег успеха у 69 година дугој клупској историји. Показали су Новосађани да им много искуснија и скупља Бенфика није равна и дошли до другог овосезонског пехара. После 3:1 у првом мечу, требала су Воши два сета, а када су сјајном игром освојили прва два у Португалу, почело је велико славље и остатак меча био је резултатски небитан.

Били су црвено-бели спремни на све, на нове провокације, негостољубиву атмосферу, тендециозно суђење, али када је меч почео ништа није могло да их поремети. Стрпљива игра с мало грешака, велико пожртвовање у пољу и добри сервиси и блокови носили су црвено-беле до европског трона.

Већ на старту меча видела се решеност нашег тима да дође до успеха. Војводина је прва била на сервису, први поен дошао је из блока, а серија до 3:0 натерала је домаћине на тајм-аут. Предност су држали гости уз добре роле Петровића и Лубурића, те мирног пријема, али и грешке Гашпара. Покушавали су Португалци да “форама” поремете противника, славили су поене које су губили, али су, ипак, успели да ухвате прикључак на 14 :14. Играло се дуго поен за поен, Лубурић је био непогрешив и решавао сваку ситуацију у корист свог тима. Код резултата 18:17 за Вошу, повредио се средњи блокер Борислав Петровић и напустио терен жалећи се на бол у десној потколеници, а заменио га је Симић. Тек када се више активирао Катић, црвено-бели су повели 23:20, али је Бенфика везала четири поена, после слабијих пријема Воше. Катић је узвратио, а блок Чедомира Станковића и грешка Круза донели су вођство.

Одиграли су пет минута за памћење Новосађани почетком другог сета. На сервисе Игора Јовановића, Војводина је направила серију блокова (истакао се Чедомир Станковић) и успешних контри и дошла до великих 11:4. Високо вођство као да их је мало опустило, а и било је измена код Португалаца па су домаћини ухватили прикључак на 11:13. Пуцали су Катић и Лубурић и донели нових четири поена вишка. Резервиста Бенфике Дијаз имао је неколико добрих напада, али је умео и да погреши. Код огромне судијске грешке у завршници дошло се до 19:21 и за очекивати је било да ће игра Новосађана на тренутак да падне, међутим то се није десило и сет је до краја дотерао Михајло Станковић, а на лопти за титулу Катић је изблокирао Круза. Тако је Воша дошла до трофеја, а наставак меча био је пука формалност. Трећи сет је експресно добила Бенфика, али пре свега због опуштања Војводине, али и због чињенице да је из стартне поставе на терену остао само Милан Катић. Ипак, прилику да осете вруће европске терене имала је и Вошина младост која заслужује све похвале, упркос поразу на крају. У опуштеној игри, Португалци су се боље показали и дошли до небитне победе.

М. Ристић

Навијао и амбасадор

На утакмици у Лисабону Новосађана је бодрио и амбасадор Србије у Португалу Мирко Стефановић, а после меча био је међу првима који су европски пехар честитали генералном директору Војводине НС семе Николи Салатићу.

Веровали смо у коначну победу

У својој првој сезони у Војводини техничар Игор Јовановић попео се на врх победничког постоља европског такмичења. После убедљиве игре и пехара није крио задовољство због великог успеха.

- Све време смо веровали у победу и нисмо посустајали. Знали смо који нам је циљ, а притом није било накаквог пристиска од људи из клуба. Попели смо се на врх подијума, то је за сваког играча велика ставр у каријери и живи се и тренира за овакве тренутке. Млада смо екипа и зато овај пехар има велику важност, како за клуб, тако и за нас све у погледу наших даљих каријера. Пресрећни смо и једва чекамо да нове радости донесемо нашим навијачима у Новом Саду који знају да награде наш труд – истакао је Јовановић.

Капитен црвено-белих Вељко Петковић, као најискуснији у тиму, добро зна како се освајају трофеји.
- Циљ нам је био да останемо што дуже у Европи и мало по мало дошли смо до пехара. Показали смо квалитет, снагу у битним тренуцима и заслужено смо тријумфовали. Бенфика је показала добру игру, али смо у овом финалу једноставно били бољи – кратко је рекао Петковић.

Неџад Османкач, помоћник шефа струке Новосађана Страхиње Козића, захвалио се на гостопримству и пожелео да и Воша и Бенфика играју Лигу шампиона.

- Одиграли смо сјајно, нисмо падали ни једног тренутка и заслужено смо освојили пехар. Били смо мирни у важним тренуцима, показали квалитет и нисмо дозволили противнику да нас поремети. Хвала људима из Бенфике који су нас лепо дочекали, било је лепо играти у овом финалу. Бенфика је клуб који има доста присталица у Србији, много наших фудбалера је играло у Лисабону и надам се да ће наша оба тима наредне сезоне играти у Лиги шампиона.

Градоначелник Вучевић честитао одбојкашима
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић честитао је вечерас одбојкашима Војводине освајање Купа изазивача, чиме су остварили највећи успех у историји српске клупске одбојке.

Вучевић је истакао да су одбојкаши Војводине, у реванш утакмици са Бенфиком у Лисабону, играли тимски и сложно и енергично савладали противника још у прва два сета, што је било довољно за освајање европског трофеја.

Показали су да се напоран труд и рад исплате и да се вољом и жељом за победом може далеко стићи, поручио је Вучевић и нагласио да наши одбојкаши представљају прави узор младима и свим другим клупским спортистима како се функционише као тим и како се освајају престижна одличја европског ранга.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести