Воша Европу има у рукама

Још три кола остала су до завршетка фудбалског плеј-офа у Србији, а за сада једино је сигурно да ће Црвена звезда, која је већ освојила титулу, наступити у квалификацијма за Лигу шампиона.

Преостале три европске визе још увек су у оптицају, а до 21. маја и завршетка такмичења, пет клубова прави калкулације како би изашли на међународну сцену.

Фудбалери Војводине, који су пуно тога пропустили да ураде у овој сезони, ипак се налазе у позицији да судбину држе у властитим ногама. Црвено-бели у преосталим утакмицама у суботу гостују Црвеној звезди, па им 15. маја у госте стиже неугодни Борац, а у завршном сусрету гостују Партизану. Распоред, очигледно, није ни мало лако лак, али тим тренера Ненада Лалатовића већ сада тачно зна шта му ваља чинити.

Уколико Партизан, као што се очекује, освоји трофеј у Купу Србије у финалу с Јавором, које се игра 11. маја, то ће му гарантовати наступе у европској конкуренцији, а отвориће простор и четвртопласираној екипи на табели да заигра у квалификацијама за Лигу Европе. Уколико се, међутим, Ивањичани буду радовали у финалу, обезбедиће излазак на европску сцену, а само три најбоље екипе после плеј-офа постаће власници евро-визе.

Чукарички се тренутно налази у најбољој позицији, јер има два бода предности у односу на црно-беле и чак шест више од тренутно четвртопласиране Војводине. Тим с Бановог брда у суботу дочекује Раднички из Ниша, потом гостује Вождовцу и на крају је домаћин Раднику, па је најреалније да освоји друго место. Партизан, пак, најпре игра с Вождовцем код куће, потом има неугодно гостивање у такође за Европу заинтересованом Радничком из Ниша, а на крају је домаћин Војводини. Како тиму тренера Ивана Томића у идућу среду следи и финале Купа, за очекивати је да Београђани такође остваре циљ.

Новосађани, рекосмо, прво гостују Црвеној звезди, тиму који је већ остварио свој циљ и до краја може да игра потпуно растерећено. Да ли се у томе крије додатна шанса Војводине да изненади на стадиону “Рајко Митић”, знаћемо веома брзо. Извесно је да је мотив новосадске екипе пуно већи, баш као што је чињеница и да Звезда има заиста добар тим, па све то може да гарантује веома занимљиву утакмицу. Уз то, овај дуел играће се пред празним трибинама због казне београдском саставу после вечитог дербија, што сигурно повећава шансе гостију из Новог Сада.

Воша  “мора” да победи Чачане у Новом Саду, а онда јој је на програму утакмица с Партизаном у гостима. Већ два пута су црвено-бели побеђивали Београђане у овој сеони, што најбоље сведочи о томе да није немогуће да се надају и хет-трику, посебно ако Партизан освоји Куп. Али, ако га не освоји, могуће је да у последњем колу управо ова утакмица одлучује о трећем месту и буде и дерби кола, али и, за оба састава, дерби сезоне.

Раднички има веома тежак посао пред собом. После гостовања Чукаричком, дочекује Партизан, а онда гостује Црвеној звезди. Нишлије се, наравно, неће предавати док шанса постоји, па их никако не треба отписивати у финишу трке. Утисак је да најлакши распоред има Борац, али Чачани тренутно за Војводином “касне” четири бода, следи им заостала утакмица код куће са Звездом (највероватније 18. маја), а онда дочекују Радник, иду у Нови Сад и првенство закључују дуелом код куће с Вождовцем. Ипак, они зависе и од осталих резултата и њихове шансе, барем се у овом тренутку тако чини, нису велике.

У сваком случају, пред нама је заиста занимљив завршетак домаћег првенства, а само најспремнији, па и најсрећнији тимови могу да се надају повољном расплету, односно европској визи.

А. Предојевић

 

Распоред до краја

5. коло (7. мај)
Црвена звезда – Војводина
Борац – Радник
Партизан - Вождовац
Чукарички - Раднички

6. коло (15. мај)
Војводина – Борац
Радник - Црвена звезда
Раднички – Партизан
Вождовац - Чукарички

7. коло (21. мај)
Партизан – Војводина
Црвена звезда - Раднички
Чукарички – Радник
Борац - Вождовац

Табела

1. Ц. звезда      33 27 5 1 85:22 45
2. Чукарички    34 18 8 8 45:27 36
3. Партизан     34 18 7 9 67:40 34
4. Војводина    34 14 11 9 50:40 30
5. Раднички     34 14 9 11 34:32 29
6. Борац           33 13 10 10 42:3526
7. Радник         34  11 11 12 38:5625
8. Вождовац    34 10 11 13 31:34 21
 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести