Воша одржала лекцију Сампдорији (видео голови)

Какву је победу Војводина остварила у Торину! Велики Вујадин Бошков, човек који је управо Сампдорији подарио прву и једину титулу првака Италије, био би поносан на свој матични клуб из Новог Сада

Сампдорија – Војводина 0:4 (0:1)

ТОРИНО: Стадион Олимпико, гледалаца: 4.000, судија: Екберг (Шведска). Стрелци: Иванић у 4, Станисављевић у 49 и Ожеговић у 58. и 90. минуту. Жути картони: Секулић, Панков и Станисављевић (сви Војводина).

САМПДОРИЈА: Вивијано 5, Касани 5, Фернандо 6, Барето 5, Паломбо 5 (Ређини), Крстичић 5 (Вшолек), Соријано 6, Едер 5, Мјуриел 5 (Бонацоли), Силвестре 5, Зукановић 5.

ВОЈВОДИНА: Жакула 8, Василић 8, Панков 8, Ђурић 9, Настић 8, Максимовић 8, Секулић 8, Пушкарић 8 (Палочевић), Иванић 9 (Бабић), Станисављевић 9 (Стаменић), Ожеговић 9.

Какву је победу Војводина остварила у Торину! Велики Вујадин Бошков, човек који је управо Сампдорији подарио прву и једину титулу првака Италије, био би поносан на свој матични клуб из Новог Сада који је, усуђујемо се да кажемо, одржао јавни час фудбала Ђеновљанима и потукао га до ногу. Многи су приметили како је ово сјајно издање црвено-белих подсетило на оно издање из Бурсе пре две године, а усуђујемо се да кажемо да је синоћ то деловало и убедљивије, распевано и разиграно. Без слабе карике, Војводина је одбранила углед српског клупског фудбала и једном ногом већ се нашла у плеј-офу за групну фазу Лиге Европе. Наравно, треба остати прибран, не подлећи еуфорији и реванш у Новом Саду, 6. августа, убеђени смо пред пуним трибинама „Карађорђа“, одрадити како треба и прославити сјајан успех.

Једну од важнијих утакмица у последњи неколико година, фудбалери Војводине започели су како се само пожелети могло. Играо се 4. минут, када је Станисављевић примио лопту на десном крилу. Он и капитен Мирко Иванић су комбиновали, изабацили комплетну одбрану Дорије, а сам испред голмана Вивијана нашао се млади репрезентативац Србије. Маниром искусног аса, Иванић је нациљао и погодио супротни угао и донео вођство Воши и велику срећу за око 200 људи на Олимпику којима су срца куцала за Новосађане.

Нису црвено-бели стали, осетили су слабост у игри домаћина, па је у 7. минуту сјајно извео слободни ударац с десне стране Александар Станисављевић, а голман клуба из Ђенове крајњом муком је избио лопту у корнер. Недуго затим, после новог корнера, у шеснаестерцу Сампдорије највиши је био Игор Ђурић, али је његов ударац главом отишао преко пречке. Приметна је била нервоза Валтера Зенге, који је шетао као лав у кавезу поред аут линије, тражећи од свог тима да се ослободи притиска и крене у нападе. Новосађани су, међутим, држали коце игре и нису ривалу дозвљавали да се разигра.

У 23. минуту судија Екберг је досудио један дискутабилан фаул на око 20 метара од гола Жакуле, а одлично је шутирао Лукас Фернандо, срећом поред десне стативе. Узвратила је Војводина преко Иванића, који је упутио повратну лопту у срце казненог простора Италијана, али, тамо, нажалост, није било никога да нациља мрежу Вивијанија. У 31. минуту је севнула контра Војводине преко Мирка Иванића. Он је дуго вукао лопту, сјајно упосли Станисављевића који се ослободио свог чувара, шутирао слабијом, десном ногом, а она је погодила пречку. Била је то колосална прилика и само мало више спортске среће недостајало је нашем тиму да дуплира предност.

У 36. минуту изгледну позицију створио је наш повремени репрезентативац у дресу Ђеновљана Ненад Крстичић, али је веома лоше шутирао. Сампдорија је деловала доста неорганизовано и то је сигурно ишло наруку црвено-белима. У 38. минуту, међутим, запретио је Роберто Соријано, али је и он шутирао додуше јако и веома непрецизно. До краја полувремена више није било шанси, а Новосађани су имали резултат какав су могли да пожеле - 0:1.

Очекивало се да домаћин нападне у другом полувремену из свих оруђа, а учинила је то поново Војводина. Играо се 49. минут, када је сјајни Мирко Иванић изврсно проиграо Огњена Ожеговића. Уследио је трк нападача из Новог Сада, онда и шут са 19 метара, али је Вивијано успео да одбрани тај шут. Лопта се одбила до Станисављевића који је био спреман и постигао други гол, за великих 2:0 у корист црвено-белих.

У 51. минуту слободни ударац за Италијане извео је Едер, силовито тукао, али је Срђан Жакула био на месту. Одмах затим, у 55. минуту покушао је Соријано, али је голман Војводине поново био на висини задатка. А онда је уследио 57. минут, сјајан пас Настића и бег Ожеговића по десној страни. Излетео је Вивијано ван 16 метара, а Ожеговић велемајсторски, са преко 30 метара, лобовао голмана и повисион на нестварних 3:0. Уследило је велико славље на трибинама, Воша је у тим тренуцима деловала као машина, професорски, а играчи Сампдорије попут ученика.

У 87. минуту игру је напустио најбољи појединац меча Мирко Иванић, а читав стадион громким аплаузом испратио га је на одмор, наградивши га тако за бриљантну партију коју је демонстрирао. Мало пре тога аплаузе објективне публике заслужио је и Станисављевић, а да зачини феноменално вече потрудио се у 90. минуту Огњен Ожеговић, који је поставио великих 0:4, за потпуни тријумф тима из Новог Сада.

Шта рећи на крају уместо закључка? Можда, само једноставно: алал вера, момци!

Александар Предојевић
 

Шоу председника Сампдорије

Председници клуба из Ђенове - Масимо Фереро и из Новог Сада – Зоран Шћепановић, заједно су стигли на Олимпико сат времена пред почетак сусрета. Онижи, али енергични Италијан пристао је да каже неколико речи за српске новинаре. При томе је био изузетно расположен, па је, у једном тренутку, чак и запевао пред ТВ камерама.
Када је изашао на терен, приказао је неколико фудбалскихз потеза, што су навијачи Сампа пропратили бурним аплаузима. На крају, двојица председника су заједно позирали фоторепортерима.

Фереро: Бошков је емоција

На питање новинара шта њему, као првом човеку Сампдорије, значи то што је Вујадин Бошков, тренер који је Ђеновљанима донео једину титулу шампиона Италије у историји, поникао у Војводини, Масимо Фереро је јасно одговорио:
- Вујадин Бошков је наша велика емоција.

Замољен да прокоментарише одлазак Синише Михајловића с клупе Сампдорије у Милано, први човек италијанског клуба је рекао:
- Постоје неке ствари у животу на које не можете да утичете, које су веће од ваше жеље да с неким и даље сарађујете. Такав је био одлазак Михајловића за мене.

Да ли ћете доћи с екипом на реванш у Нови Сад?
- Нажалост, нећу, јер 5. августа мој син и ја славимо рођендане и остаћу код куће, али ћу с екипом бити свим срцем – закључио је Масимо Фереро.

„Хвала, чика Вујо“

Навијачи Сампдорије и даље се с великом захвалношћу и пијететом сећају Вујадина Бошкова. Уочљиво је то било на сваком кораку, а навијачи овог клуба истакли су транспарент „Хвала, чика Вујо!“
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести