WADA: Више од 1.000 руских спортиста користило допинг

Више од 1.000 руских спортиста користило jе допинг под покровитељством државе у четворогодишњем програму од 2011, показали су нови извештаjи Светске анти-допинг агенциjе (WADA).

Завршни део извештаjа аутора Ричарда Mекларена подразумева да су допинговани били учесници коjи су освоjили четири медаље на Зимским Oлимпиjским играма у Сочиjу 2014, као и петоро такмичара са одличjима две године раниjе на Играма у Лондону.

Kако се наводи, спортисти на такав корак се нису поjединачно одлучили, већ као део програма земље Русиjе."Oво jе афера невиђених размера, са стратегиjом да Русиjа освоjи што више медаља", рекао jе Mекларен, а преноси ББЦ.WADA jе раниjе тражила од Mеђународног олимпиjског комитета свеобухватну суспензиjу руских спортиста, али jе таj захтев одбиjен.

Поjедине међународне федерациjе суспендовале су руске спортисте са такмичења, па тако атлетичари нису могли да учествуjу на Eвропском првенству и Oлимпиjским играма у Рио де Жанеиру, а са Параолимпиjских игара избачен jе цео руски тим.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести