За медаље и олимпијске визе

Српска веслачка репрезентација данас креће пут француског Ожибелеа који ће од 30. августа до 6. септембра бити домаћин Светског првенства за сениоре.

Улог на овогодишњем планетарном шампионату биће удвостучен будући да ће се поред одличја борба водити и за пласман на Олимпијске игре. У Ожибелеу окупиће се рекордних 516 посада, 1.291 такмичара и 77 земаља, што је убедљиво највише у историји светских првенстава. Српска репрезентација ће се огледати у седам дисциплина, пет олимпијских и две неолимпијске.

У српском двојцу без кормилара веслаће Милош Васић и Ненад Беђик, овогодишњи освајачи бронзи на Европском првенству за сениоре у Познању и Светском купу у Луцерну. У конкуренцији за медаље и 11 карата за Игре биће 27 чамаца.

– Васић и Беђик у врхунској форми дочекују старт првенства. У Ожибелеу их очекује жестока конкуренција, најјача у којој су икада веслали, али с обзиром на њихову форму и резултате које су постигли ове године са великим амбицијама и оптимизмом очекујемо овај шампионат – казао је селектор Небојша Илић.

Душан Богичевић, прошлогодишњи штрокер двојца без кормилара који је у Београду освојио европско злато, веслаће у скифу у којем ће се за медаље и девет првих места која воде у Рио борити са још 40 чамаца.

– Богичевић је показао добар резултат у скифу на последњим тестирањима и са пуним оптимизом очекујемо његов наступ у Француској. Сигуран сам да има квалитет да се бори за олимпијску норму. У овој дисциплини пријављен је огроман број посада, што систем такмичења чини транспарентнијим јер не може да се деси да у раној фази такмичења и жреб умногоме одреди учеснике финала и Б финала – истиче Илић.

Наш четверац без кормилара, Горан Јагар, Веселин Савић, Никола Стојић, Радоје Ђерић, надметаће се у конкуренцији 21 посаде, од који ће првопласираних 11 извадити олимпијску визу.

–Комбинација Јагар, Савић, Стојић, Ђерић се показала најопитмалнијом и најквалитетнијом, иако ће и Богичевић и даље бити у комбинацији за овај чамац.Са великим оптимизмом путујемо у Ожибеле, атмосфера у чамцу је на највишем ниову и мислим да је реално да се боримо и за постоље у Француској. Сви тренутно најјачи чамци ће бити ту, а малу предност дајем само посади Америке, све остале земље, укључујући и нашу, равноправно ће се борити за медаље – сматра Илић.

Јована Арсић за девет олимпијских квота у скифу бориће се са још 34 чамаца.
–Као и сви остали српски чамци и она ће покушати да дође до визе за Игре у Рију. Биће изузетно тешко будући да је конкуренција прејака, међутим, верујемо у њу и њен квалитет – напоменуо је тренер Мимић.

У скифу за лаке веслаче, у којем ће Србију представљати Милош Станојевић, пријављено је 36 чамаца.
– Станојевића у Ожибелеу очекује јача конкуренција у односу на Светски куп у Луцерну на којем је освојио сребро. Ове године је гро припрема одрадио у Француској где, за разлику од Србије, има адекватне спаринг партнере међу лаким веслачима. То се показало као одличан потез имајући у виду његов резултат у Луцерну. Међутим, за тако висок пласман у Француској мораће да буде секунд-две бржи. Уколико успе у томе мислим да ће постоље бити реалан домет – сматра  тренер Федотов.

У дубл скулу веслаће дугогодишњи члан овог чамца Марко Марјановић којем ће друштво правити овогодишњи светски вицепрвак за сениоре до 23 године 20-годишњи Андрија Шљукић.
– Марјановић и Шљукић су се за кратко време одлично уклопили. Судећи према неким тестирањима имају одличну брзину, а на лицу места ћемо видети за који пласман ће то бити довољно. Очекује их изузетна конкуренција у којој тренутно доминирају браћа Синковић из Хрватске. Поред њих још 13-14 посада ће равноправно конкурисати за финале и олимпијске норме – казао је тренер Ивковић.

Двојац са кормиларом, Виктор Пивач, Мартин Мачковић, кормилар Илија Бунчић, за противнике у Ожибелеу имаће седам чамаца у неолимпијској дисциплини.
– Пивач и Мачковић су максимално спремни и за ово такмичење, а у бољој форми су у односу на Пловдив. Двојац са кормиларом је најспорија дисциплина, спорија и од скифа, истовремено и најтежа. Некада је ово била престижна и олимпијска дисциплина, данас то није случај. Надам се да наши момци имају квалитет за борбу за висок пласман – нада се тренер Ивковић.

Ј. Г.

Квоте

Са шампионата у Француској на Олимпијаду пласираће се по пет најбољих осмераца, по девет најбољих скифова, по 11 најбољих дубл скулова, двојаца без кормилара, четвераца без кормилара и четвераца без кормилара за лаке веслаче, те осам најбољих дубл скулова за лаке веслаче у мушкој, односно пет у женској конкуренцији. Ко у Француској не успе да се пласира на Олимпијске игре последњу шансу имаће на Олимпијској квалификационој регати 2016. у Луцерну.

Рекордан шампионат
Светско првенство  у Француској биће најмасовнији шампионат у историји овог такмичења, а такмичиће се и пара-веслачи и пара-веслачице. Окупиће 1.291 такмичара из 77 земаља који ће веслати у 516 чамаца. Лане у Амстердаму било је 1.168 такмичара из 60 земаља, док је на шампионату на Бледу 2011. учествовало 1.213 такмичара и такмичарки из 68 земаља.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести