Оштећен споменик цара Душана

Ажурирано пре 18 недеља 5 дана

СКОПЉЕ: Група од 20 вандала оштетила је споменик цара Душана у Скопљу. Они су прошле ноћи чекићем покушали да разбију кип и да га сруше.Пошто нису успели, вандали су се зауставили када је статуа цара Душана остала без жезла и крста у рукама.

Оштећен је део мермерне плоче на којој стоји споменик.

Споменик ће, како је најављено, бити поправљен у најскоријем року. 

То су учинили Албанци из Македоније којима смета статуа српског владара. Организовали су се преко друштвених мрежа, а огласили су се преко невладине организације "Пробуди се", називајући цара Душана окупатором Западног Балкана. 

На данашњем протесту покушали су да споменик увију у црно, али их је је спречила полиција 
"Након овога можемо да разговарамо коме служи то што је влада иницирала постављивање споменика српском владару, који се, ако не код Македонаца, а оно код Албанаца схвата као владалац који је силом принудио католичке Албанце да постану Срби и православни", изјавио је Африм Гаши из НВО "Пробуди се". 

Партије Срба у Македонији одмах су затражиле да полиција пронађе починиоце. За Ивана Стоиљковића из Демократске партије Срба синоцни вандализам на "Мосту цивилизација" показује разлике међу, како је рекао, наше и њихове цивилизације.
"Оставили смо сваки народ да одабере своје хероје. Они су изабрали њихове, а људи обицно казу: бираш хероје као што си ти", рекао је Стоиљковић

"Ово је недозвољиво у демократској земљи за какву се Македонија декларише", изјавио је Бојан Поповић из Српске напредне странке. 

Скопље данас има појачану полициску заститу, а "Мост цивилизација" где је Дусанов споменик, био је затворен за посетиоце и чуван од специјалне полициске јединице.

Душан је крунисан за српског цара 1346. године у Скопљу и један је од највецих српских владара. 

Кип је постављен почетком децембра на новом "Мосту цивилизација" у центру Скопља. Спада међу тридесетак статуа које представљају историјске лићности из региона - од антићких времена до Средњег века, у оквиру владиног пројекта реновирања главног града, названог "Скоље 2014".

Личности које немају македонско порекло, а "претоцене" су у споменике у центру Скопља, на један или други начин повезане су са Македонијом. Такав је слуцај и са спомеником Скендер Бегу, Хасану Приштини. 

На мосту изнад Вардара постављан је споменик и Краљевићу Марку, поред цара Душана. 

(Танјуг)


Напредни клуб осудио скрнављење споменика 

 Политичко удружење из Србије Напредни клуб осудило је данас вербално и физичко дивљаштво екстремних припадника албанског народа у Скопљу према недавно подигнутом споменику цару Душану у овом граду.

Напредни клуб захтева од државе Србије да хитно реагује поводом овог вандалског чина, помогне Македонији у борби против шовинизма и насиља и пружи помоћ у обнови овог споменика.

Такође, захтевамо да Србија у сарадњи са осталим земљама региона покрене заједничку акцију на пољу заштите културне баштине Балкана од екстремистичких структура албанског националног покрета у земљама, у којима је присутна албанска мањина.
У саопштењу овог политичког удружења је наведено да су констатације албанске организације "Пробуди се" да је цар Душан "окупатор западног Балкана", да "нема шта да тражи су Скопљу"  и да је подизање споменика одраз "србофилије" и "кризе идентитета", израз дубоког незнања које је последица етничке изолације и ксенофобије.
Ово је одраз отворене мржње према српском народу и наслеђу, не само у Македонији већ и на простору овог дела Европе, саопштио је Напредни клуб.

Скрнављењем споменика послата је порука Србима у Македонији да није прихватљиво ништа што се може повезати са придевом "српски“.

Споменик једној од најзаначајнијих историјских личности Европе 14. века, творцу једног од четири царства европског средњег века и једног од великих законика тог доба, из чије је околине потекла феудална породица Кастриота којој припада Скендер-бег (од 19. века нацонални јунак Албанаца), нашао се на удару екстремиста којима очито смета све што и у прошлости има везе са Србијом, додаје се у саопштењу.

Очито је да је на сцени покушај да се, поред штампања ревизионистичких књига и уџбеника према којима су Албанци прастари и једини изворни становници Балкана, затре и сваки физички траг присуства других народа, истакнуто је у саопштењу.

Заштита националне прошлости и историјских чињеница које су нераскидиви део идентитета српског народа и српских земаља представља уставну и цивилизацијску обавезу државе Србије.

(Танјуг)
 

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари