Дуг од 5.000 динара час посла нарасте на 20.000

КИКИНДА: У кикиндској општини раде два извршитеља Милан Галоња који има канцеларију у Накову и Миодраг Драгићевић у Кикинди. Они су умрежени са 12 колега у Бечеју и Зрењанину,

који имају јавна овлашћења, именовао их је министар правде и, како истичу, по овлашћењима и дадлежности у рангу су судија.

- Извршитељи раде према одредницима Закона о извршењу и обезбеђењу, који је измењен крајем децембра прошле године, и осталим законима којих смо дужни да се придражавамо - каже Миодраг Драгићевић. -  Заједно са својих 12 колега надлежан сам за поступање у предметима у основним судовима у Кикинди, Бечеју и Зрењанину, као и Привредног суда из Зрењанина.

Извршитељи раде уколико се поверилац определи да они обаве извршење. Ако странка има правоснажну пресуду у којој противна страна није у року од 15 дана није урадила ништа, има могућност да од суда затражи принудно споровођење судске пресуде.

- Уколико се оштећена страна обрати нама доносимо закључак за спровођење извршења на основу којег даље радимо. Извршитељи се ангажују и када је неопходно наплатити комуналне услуге: струја, вода, гас, одношење смећа, телефони и у овим случајевима имамо искључиву надлежност да доносимо закључак о додели извршења односно одлучејемо да је захтев повериоца основан и тек тада спроводимо принудну напалату.

Све фирме које се бава комуналним услугама дају репрограмирање и отплату дуга на рате. Када дужници не прихвате овакав аранжаман или га прихвате а не поштују, шаље им се опомена пред утужење. Уколико дужник ни након опомене не плати дуг, предмет се шаље извршитељу за поступак принудне наплате.

- Повериоци су дужни да извршитељима дају доказ о томе да је дужник опоменут, јер без опомене нема ни принудне наплате - појашњава наш саговорник. Наплата се најчешће обавља администартивном забраном на зараду или пензију.

-Закон прописује да  се скида две трећине плате или пензије или 50 процената уколико дужник прима минималну зараду – каже наш саговорник- Послодавац који не обуставља део зараде по нашем налогу ризикује новчану казну од 200.000 динара уз обавезу накнаде штете повериоцу. До 26. децембра прошле године радио сам на 27 предмета које ми је уручило Јавно предузеће „Топлана“, неколико утужења Компаније А.С.А. и Јавног комуналног преузећа. Од почетка године већ имам 42 предмета и очекујем за неколико дана око 700 предмета Обједињене наплате из Зрењанина. Већина предмета је на износ до 30.000 динара. Уколико дужник нема ни плату ни пензију тада извршитељи одлазе на терен, попишу ствари предвиђене законом, одређују јавну продају покретних предмета. Део ствари попут: фрижидера, шпорета, пећи, постељине, личних предмета, хране и огрева за три месеца, не могу се продати ради наплате дуга.

Миодраг Драгићевић саветује грађанима да дуговања пробају да реше репрограмима и отплатом дуга на рате, јер када случај стигне до извршитеља драстично поскупљује читав поступак. Прво се наплаћују трошкови поступка, камата, па главница. Није редак случај да дуг од 5.000 достигне цифру од 20.000 динара, након наплате свих чинилаца.
А. Ђуран

Узалудно избегавање

Извршитељи дужнику дају закључак да дуг плати у року од осам дана или да у року од пет дана има право приговора. Уколико се не испуштује наведени рок за плаћање почиње процес принудне наплате. Најчешће грађани покушавају да избегну уручење закључка за принудну наплату.

- Моја обавеза је да закључак пошаљем једном, ако га нико није примио исти посао поновим за 15 дана. Уколико ни тада нико не прими закључак, тада на огласној табли суда истакнем поменути документ. Након осам дана сматра се да је закључак уручен дужнику – подсећа Миодраг Драгићевић.
 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести