Фали сигурна кућа

Ажурирано пре 2 године 13 недеља

СУБОТИЦА: У Центру за социјални рад у Суботици представљен је пројекат „Алтернатива насиљу”, у оквиру којег ће се радити, не као до сада само са жртвама, већ са насилницима, како не би понављали насиље. Пројекат је представљен истражним органима, НВО организацијама и другим заинтересованим лицима.

- Град као што је Суботица треба да има сигурну кућу. Нажалост, ми је већ неколико година немамо, иако за тим има потребе, јер прошле и ове године у сигурну кућу у Новом Саду и Сомбору смештене су по четири жртве породичног насиља из Суботице. Уколико се не обезбеди новац за сигурну кућу, требало би оформити бар прихватилиште за жртве – рекла је директорка Центра за социјални рад Дијана Прчић. 

Број жртава насиља у породици у првих девет месеци је 53, док је прошле године евидентирано укупно 65 жртава насиља у породици. Лане су починиоци били мушкарци, њих 48, док је било 17 насилница. Највећи број жртава је женског пола, а насиљу су највише изложена одрасла лица између 56 и 64 године старости. Због тога би било неопходно да Суботица поново има сигурну кућу.

Представљен је пројекат увођења услуге третмана починиоца насиља у партнерским односима. Реч је о новим услугама у Новом Саду и Суботици, а финансирају их Уједињене нације – развојни програми (УНДП) и трајаће до децембра 2014. године. Крајем године, или почетком наредне почеће и терапије са насилницима који ће бити подељени по група. По норвешком моделу ће се радити са особама које су осумњичене за насиље у породици. У реализацију овог пројекта треба да се укључе тужилаштво, суд и друге институције и због тога је и њима одржана презентација.

Алтернатива насиљу је програм који се реализује већ у  Нишу, Крагујевцу и Београду, од 60 особа које су прошле терапије 80 одсто није поновило насиље, током третмана. Сада се програм реализује у Суботици и Новом Саду, са циљем да након завршетка третмана насилници не понове насиље.

С. Иршевић

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари