Плочице слика најсавременији дигитални штампач

Ажурирано пре 2 године 24 недеље

КАЊИЖА: Нови дигитални штампач керамичких плочица, први на простору бивше Југославије и шире на Балкану, инсталиран је у Фабрици плочица „Керамика Кањижа”. Поред овога, инвестирано је у нову пећ за печење плочица и замењена је стара опрема монтирана пре више од три деценије, а представљена су и нова улагања у модернизацију производње која су завршена и већ функционишу.

Генерални директор „Керамике Кањижа" Ђорђе Ширадовић изјавио је да је овим улагањима, вредним преко два милиона евра, кањишка фабрика купила улазницу за будућност у свету керамике, пошто је великим делом оријентисана на извоз. Инвестирањем у нову опрему запослено је више од 20 младих људи, тако да је у фабрици сада упослено преко 250 радника и како указује Ширадовић, ова фабрика је један од ретких примера да су улагања извршена сопственим средствима, без динара субвенција и дотација државе, а на основу презентованог бизнис плана акционарима.

- Прешли смо на најсавременији начин декорисања плочица, како се то ради у најбољим европским и светским компанијама, предстоји куповина још једног дигиталног штампача, јер морамо бити спремни за борбу са конкурентима на тржишту. Производимо квалитетне плочице, па је разумљиво да треба да имамо и врхунски дизајн - нагласио је Ширадовић.

Погони „Керамике Кањижа” раде пуним капацитетом на две линије и дневно се производи 10.000 квадратних метара плочица.

- Све смо више оријентисани на извоз јер је у Србији велика криза у грађевинарству и објективно губимо домаће тржиште. Због смањења пласмана на домаћем тржишту, учешће извоза са 30 биће повећано на преко 40 одсто, тако да у овој години очекујемо извоз плочица у вредности три до четири милиона евра - рекао је Ширадовић.

Председник кањишке општине Михаљ Њилаш, који је присуствовао презентацији нове опреме, констатовао је да у последњих пет-шест година из „Керамике Кањижа” стижу само добре вести, за разлику од претходног периода који је био бурнији у процесу приватизације. Њилаш је додао да је ова фабрика врло битна карика у привреди општине где је производња грађевинског материјала ударна грана, уверен да ће са улагањима, фабрика бити спремна за конкуренцију на тржишту.

- Општина има изузетно добре односе са фабриком, која приликом инвестирања локалне самоуправе у школе, вртиће и друге установе увек донира грађевински материјал, а учествује и у финансирању најзначајнијих општинских манифестација - рекао је Њилаш.

М. Митровић

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари