Терапија стимулацијом чула

Ажурирано пре 1 година 7 недеља

БЕЧЕЈ: Школа за основно и средње образовање „Братство“ у Бечеју, добила је део опреме за сензорну собу, која је намењена деци са сметњама у развоју. Реч је о интерактивној соби

 за рад терапеута, који контролише опрему у соби и дозира стимулансе за свако чуло, тако што их прилагођава индивидуалним карактеристикама сваког корисника. Средства су добијена од Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине.

- Сензорна соба је опремљена са око 40 процената, јер смо толико средстава добили. Поново ћемо конкурисати код виших нивоа власти, али би нам добро дошла и помоћ неког од донатора из наше средине или шире, како бисмо у нову школску годину ушли с потпуно опремљеном собом и тиме стручном особљу омогућили да пруже адекватан третман деци којој је он потребан - рекао нам је директор ШОСО „Братство“ Имре Станко.

Проблем ове школе је и што немају адекватну просторију. Добијених 367.000 динара утрошено је на опрему, а соба би морала да буде потпуно замрачена и максимално изолована од спољне буке. То се, обично постиже постављањем белих струњача на површини зида. Све то кошта, те су за те потребе неопходна додатна средства. У школи су оптимисти и надају се да ће наићи на разумевање код привредника који су у стању да помогну.

- Већ првог дана коришћења опреме приметили смо задовољство код деце. Све им је интересантно, јер добијају стимулансе који им недостају. Третман траје школски час и зависно од препоруке Интерресорне комисије дете недељно долази једанпут, када је блажи случај, или два пута када је реч о детету с тежим стањем – каже дефектолог Елвира Рајшли Токош. - Некоме је потребан третман само из  логопедије, некоме из редукције или опште дефектологије, а има и деце којима је потребна комбинација третмана.

У првом комплетирању опреме, сензорна соба је попуњена опремом за вестибуларну стимулацију, вибрационом траком, затим љуљашком која има додатни звук и вибрацију, светлосним праменовима који мењају боју, тубом са светлом и мехурићима, која служи за визуелну стимулацију и користи се за учење боја, али и за опуштање. Ту је и струњача која вибрира, те се може подесити место и интезитет вибрације. Зависно од потребе детета стимулише се поједина област или цело тело.

- Опрема коју смо добили може да се користи за стимулацију и релаксацију. Зависно од тога која је потреба детета. Укупно ће 111 деце користити опрему у сензорној соби. Из наше школе 45, а по препоруци Интересорне комисије још 66. Ефекат рада третманима у сензорној соби увиђа се после пола године. Значи, ваља бити упоран и стрпљив – закључује Елвира Рајшли Токош.

В. Јанков

 

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари