ПЛАТА И ДО 10.000 ЕВРА МЕСЕЧНО Оглас за ПОСАО у Танзанији збунио народ: ПРЕВАРА или ЖИВОТНА ПРИЛИКА?

Посао за рад у руднику злата у Танзанији, и то с искуством од најмање пет година на истим или сличним пословима, подигао је велику прашину у јавности, посебно након информације о заради у овом сектору, а у корелацији са условима који се нуде.
p
Фото: pixabay.com

Наиме, како су истакли потребни су руководилац подземног рударства, тројица водећих специјалиста за рударство и ископ и/или минирање и екстракцију руде, два радника за позицију шефа одржавања опреме и механизације, те руководилац постројења за прераду руде. Послодавац нуди стабилан и динамичан посао, мотивишући лични доходак, осигуране путне трошкове, смештај, храну и здравствено осигурање, радно време по договору, право на коришћење плаћеног годишњег одмора у трајању од 30 дана након шест месеци континуираног рада.

Контакт особи из огласа јавио се и новинар “Аваза”, како би утврдио какви су услови рада на далекој дестинацији.

Добио је појашњење да су власници из Швајцарске те да они одлучују ко ће бити примљен, али да ће плата износити од 6.000 до 10.000 долара. На понуду да о условима ангажмана у Танзанији говори за њихов медиј, контакт особа није одговорила.

Ја бих Вас замолио, ако Вам није проблем, да доставите свој кратак ЦВ мејлом, који бих ја проследио власницима у Швајцарској. Коначно, они ће одлучивати о пријему, без обзира што ће уважити и моје мишљење. Оно што је интересантно рећи, поред оног што пише у огласу за кандидате, свакако је лични доходак.


Олако се одричемо

Економски аналитичар Игор Гавран доступне информације огласа за посао коментарише као чудне, али каже да и овај оглас подсећа да способан радник вреди и да много губимо што их се олако одричемо.

Ипак, упитним сматра је ли све тако мотивишуће као што је наведено у огласу, јер бх. радници су лоша искуства имали током рада, на пример, у Азербејџану, Катару…

Не можемо то тврдити у конкретном случају, али, иако је понуђена плата астрономска за наше услове, такве понуде за рад у егзотичним дестинацијама “на крај света” врло често заврше пуно другачије од тога како се представљају. Кад једном стигнете тамо, изложени сте бројним ризицима, а имате врло мало могућности за заштиту права или повратак, ако сте незадовољни. У најбољем случају, можда се морате вратити о свом трошку. О условима рада и заштити на раду на таквој локацији вероватно можете само сањати. То нису предрасуде према Африци, него тужна реалност да компаније пружају само оно што морају, а када у некој држави нема довољно строгих обавеза и контрола, онда, наравно, не пружају ништа - каже Гавран.


Фото: Pixabay, ilustracija

Он ће се кретати од 6.000 до 10.000 долара месечно, што ћете директно договорити с власницима у разговору, кад они дођу у БиХ. Уосталом, ми се у међувремену можемо срести и разговарати, где Вам одговара и било који дан. Ја сам у уторак у ТЕ „Какањ“ и у Зеници, па предлажем да се сретнемо у Зеници - поручио је извесни Е. А. (идентитет познат редакцији).

Лоша искуства из прошлости грађане ове земље позивају на опрез, али чињеница да иза огласа стоји успешна бх. компанија и да је он расписан посредством званичне институције, иако у другом кантону, целој причи даје ноту озбиљности.

Компанија НИТАЛ д.о.о. Зеница основана је 1990. године и поседује дугогодишње искуство у области пројектовања, инжињеринга, координације ремоната и испоруке специјалне опреме и резервних делова термоелектранама, цементарама, хидроелектранама и другим компанијама у БиХ и изван ње.

Дневник/Курир /Аваз

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести