МИНИ-ТУРНЕЈА НАЈНОВИЈИХ ЛИКОВНИХ РАДОВА ДРАГАНЕ ДУБЉЕВИЋ Излет у сликарство

За креативне људе могућности су неисцрпне. Толико да понекад може и да се залута. Односно, често се од уметника очекују, па и траже жанрови, припадности, стилске целине и заокружености.
subotica
Фото: Дневник/ В. Фифа/Суботица

Уметница Драгана Дубљевић као да нема тај проблем. Воли да истражује и после низа техника - колажирање, фаунд обџект арт, фото-интервенције, туш, фломастери - узела је чeткицу у руке, како се то колоквијално каже.

Сликарство јој никад и није било “прва љубав”. Иза Драгане Дубљевић је стварање деценијског бренда “ЛавиринтАрт”, модни дизајн, редизајн, идејна је створитељка сајта за књижевност “Бундоло”, чланица Колектива “АртБрут” Србија... У Новом Саду веома је позната у алтернативним уметничким круговима. Излагала је у “Фабрици” СКЦНС, “Шок коридору”, Књижари која свира “Булевар букс”, а сада након изложби у “Метелковој” (Љубљана) и Културном центру “Жива” (Нови Београд) на реду да види њене најновије радове је публика Удружења “Hardwired - чврсто повезани” у Суботици. Изложба се зове “Излет у боје па натраг у мрак”.

Фото: Приватна архива

Гледајући слике са поставке, може се видети да је Драгана остала прилично верна свом црно-црвено-бело колориту. Оштрим линијама, цртежима животиња и површинама које често означавају неки симбол или његову девијацију. Ипак, више од неколицине слика одише “тропским амбијентом”, у експлозији топлих боја, те наслов постаје јасан.

- Циклус “Излет у боје па натраг у мрак” је мој први излет и у технику сликања. И у овом циклусу, као што је и раније то био обичај у мојим радовима, присутни су симболи, фантастична створења, црни хумор, као и исписани текст - “признаје” Драгана стилско јединство мотива, иако је променила технику. Новије генерације њен стил зову еџи, од енглеске речи која означава ивицу. 

Неке од референци које би се могле употребити за сликарство Драгане Дубљевић кореспондирају са панк, готик, емо и хеви метал културом алтернативних уметничких кругова. Рецимо да је сликарство Дејвида Линча, далеко познатијег као редитеља, нешто што садржи доста заједничких тачака са естетиком Драгане Дубљевић. Окултно, мистериозно, јунговским речником анимално и архетипско.

Драгана објашњава да је њен излет у сликарство својеврстан покушај превазилажења страха од белог платна или површине. Њен рад се до сада углавном заснивао на већ попуњеним подлогама и инспирација је најчешће долазила из постзојећих боја и мотива које би некад више, некад мање радикално преобликовала.

- Излетом у јарке боје, употребу четкица и акрила, излазим на тренутак из своје комфор зоне. Мој терен је саткан од интиутивних интервенција и цртежа. Ипак, и овде се брзо враћам на тамну позадину у којој се осећам сигурно. - каже уметница.

Фото: Приватна архива

Отварање изложбе “Излет у боје па натраг у мрак” заказано сутра у Суботици, простору Удружења “Hardwired - чврсто повезани”, пратиће и штампање уживо једног од радова.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести